/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Vom afla curând dacă tulpina indiană a ajuns în Moldova. Probele biologice prelevate, trimise în străinătate

missing
29 iunie 2021, ora 12:14

Primele probe prelevate pentru a se stabili dacă tulpina indiană a virusului COVID-19 este răspândită în Republica Moldova au fost expediate de către autorități la un laborator din afara țării. Anunțul a fost făcut astăzi, 29 iunie, de către secretarul de stat în domeniul asistență medicală spitalicească, Igor Curov, în cadrul unei conferințe de presă.

„Prima partidă de probe a fost prelevată și expediată la laborator. Așteptăm rezultatele de la laborator. Totodată, menționăm că urmează să prelevăm suplimentar probe de la persoanele eligibile”, a precizat Curov.

Deocamdată, specialiștii din Republica Moldova încă nu au primit un răspuns în acest sens.

Anterior, Ministerul Sănătății anunțase că probele vor fi transmise la un laborator din Germania, iar decizia a fost luată în contextul răspândirii cazurilor de infectare cu noua tulpină indiană (Delta) a virusului SARS-CoV-2 la nivel global, inclusiv în țările vecine, precum România și Ucraina.

Potrivit specialiștilor, tulpina Delta este mai contagioasă și se răspândește mai rapid, iar cea mai eficientă măsură de protecție este vaccinarea împotriva COVID-19, concomitent cu respectarea măsurilor generale de protecție.

Varianta Delta a coronavirsului SARS-CoV-2, detectată prima dată în India şi prezentă la ora actuală în cel puţin 70 de ţări, este pe cale să devină dominantă în lume din cauza capacităţii ei sporite de transmitere, a avertizat vineri directoarea pentru cercetare ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan.

Această variantă este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa (varianta britanică), care la rândul ei este cu circa 50% mai transmisibilă decât tulpina originală.

Specialiștii vor preleva probe pentru a stabili dacă tulpina indiană este prezentă în R. Moldova. Rezultatele vor fi trimise în Germania 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram