Serviciul Vamal al Republicii Moldova informează operatorii de transport care efectuează transport rutier internațional de mărfuri pe teritoriul Ucrainei, despre înregistrarea obligatorie a nerezidenților care transportă mărfuri sub control vamal pe teritoriul Ucrainei, în cadrul operațiunilor de import, export sau tranzit.

Noua solicitare intră în vigoare de la 1 iulie curent, iar potrivit Codul vamal al Ucrainei, lipsa înregistrării va sta la baza refuzului de vămuire a mărfurilor și trecerea frontierei vamale a Ucrainei.

Astfel, pentru efectuarea înregistrării, operatorii de transport au posibilitatea să completeze cererea specială direct la punctul de control la intrarea sau ieșirea din Ucraina, cu prezentarea obligatorie a unei copii a certificatului de înregistrare a persoanei juridice, eliberat de autoritatea competentă a țării de înregistrare.

De asemenea, cererea completată poate fi remisă în prealabil prin poștă la adresa oricărui birou vamal necesar, personal sau prin intermediul persoanei autorizate ori broker vamal, cu prezentarea obligatorie a unei copii a certificatului de înregistrare a persoanei juridice, eliberat de autoritatea competentă a țării de înregistrare. Cererea menționată poate fi completată în limbile ucraineană sau engleză.

După introducerea în sistemul informațional al Serviciului Vamal al Ucrainei a datelor prezentate în cerere, operatorului de transport i se atribuie un număr de înregistrare temporară în termen de 1 oră. Acest număr de înregistrare temporară va permite transportatorului să efectueze toate formalitățile și procedurile vamale fără restricții.

Un număr de înregistrare permanent va fi atribuit în termen de 5 zile lucrătoare. În cazul în care cererea nu conține datele necesare sau dacă operatorul de transport a fost înregistrat deja în sistemul informațional, Serviciul Vamal al Ucrainei poate refuza atribuirea unui număr de înregistrare prealabilă. Cererea de înregistrare nominalizată poate fi accesată pe pagina web oficială a Serviciului Vamal al Ucrainei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!