/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

„Fiecare țară a fost analizată minuțios”. Precizările Maiei Sandu, după ce UE a eliminat restricțiile de intrare pentru moldoveni

01 iulie 2021, ora 17:34

Șefa statului a venit cu mai multe precizări, după ce Republica Moldova a fost adăugată pe lista țărilor, ai căror cetățeni pot intra fără restricții pe teritoriul Uniunii Europene, prezentând dovada imunizării cu un vaccin recunoscut de blocul comunitar sau un test negativ la COVID-19. Maia Sandu a precizat că decizia UE are un caracter de recomandare pentru statele membre.

„Această decizie ne redă posibilitatea de a călători și a ne revedea oamenii dragi”, a subliniat președinta. Șefa statului a precizat că, pentru a fi admisă în așa-zisa „zonă verde”, fiecare țară a fost analizată minuțios, pe prim-plan fiind puși atât indicii sanitari și epidemiologici, cât și măsurile luate pentru a ține sub control virusul. Dar această listă este în continuă revizuire și depinde de situația la zi.

„Vă îndemn ca, în continuare, să ne protejăm și să ne vaccinăm. Este unul dintre criteriile-cheie pentru ca țara noastră să se mențină în această listă, iar noi să ne păstrăm sănătatea și libertatea de călătorie”, a menționat Maia Sandu.

Pe lângă Republica Moldova, în lista statelor, ai căror cetățeni vor putea efectua călătorii neesențiale în blocul comunitar, se regăsesc și alte zece țări. Este vorba despre Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Brunei, Canada, Iordania, Kosovo, Muntenegru, Qatar și Arabia Saudită.

Hotărârea a fost aprobată de către ambasadorii a 27 de state UE și urmează să intre în vigoare în următoarele zile.

Țărilor UE li se recomandă să ridice treptat restricțiile de călătorie și pentru: Albania, Australia, Israel, Japonia, Liban, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Rwanda, Serbia, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Thailanda și Statele Unite State.

Sunt incluse și regiunile administrative chineze Hong Kong și Macau.

Maia Sandu susține că moldovenii vor putea circula liber în UE dacă s-au vaccinat cu un ser aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram