S-a stins din viață criticul literar, poetul, prozatorul și publicistul Ion Ciocanu. Acesta avea 81 de ani. Decesul a parvenit ieri. Vestea tristă a fost adusă de către fiica scriitorului, Argentina Ciocanu-Gribincea, pe rețelele sociale. 

„Acum opt ore încă vorbeam cu tata, acum șapte ore îi rugam pe doctori să facă tot ce pot… Din nou, ca și în cazul mamei, a fost prea târziu și zadarnic. Tată, iartă-mă! Dumnezeu să te ierte și să te primească în Împărăția Sa. Ai fost un tată sever, dar cu dreptate, și ne-ai lăsat ca moștenire ceea ce era mai important pentru tine: iubirea de țară și demnitatea de neam. După ce vom epuiza lacrimile, cu astea două, moștenite de la tine, îți vom cinsti amintirea. Lumină Lină, tată… Vă rog frumos, rugați-vă, dragi prieteni, pentru pacea sufletului tatălui nostru, Ion Ciocanu”, a scris fiica scriitorului pe Facebook.

Ion Ciocanu s-a născut pe 18 ianuarie 1940 în satul Tabani, raionul Briceni. În 1962 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova. A fost redactor, redactor-şef adjunct la Editura „Cartea Moldovenească”, director al Editurii „Hyperion”, director general al Departamentului de Stat pentru Limbi, cercetător ştiinţific la Institutul de Literatură şi Folclor al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, scrie moldpres.md.

A scris circa trei mii de articole și peste 40 de cărți de critică și istorie literară, sociolingvistică, cultivarea limbii, inclusiv studii și articole științifice, trei monografii și două manuale, între care: ”Cărțile din noi”, ”Salahorind”, ”Absența exclusă”, ”În marginea și-n miezul poeziei”, ”Popas analitic în proza contemporană”, ”Caractere şi conflicte”, ”Unele probleme de estetică”, ”Itinerar critic”, ”Dialog continuu”, ”Clipa de graţie”, ”Permanenţe de rigoare”, ”Măsura adevărului”, ”Dreptul la critică”, ”Reflecții şi atitudini” ş.a. A fost distins cu ordinul ”Gloria Muncii” și cu „Ordinul Republicii”.

Ion Ciocanu va fi înmormântat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!