/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Primăriile și raioanele vor fi lichidate, iar vârsta de pensionare va fi majorată, printre cele mai răspândite știri false din luna iunie

06 iulie 2021, ora 18:27

În luna iunie, lideri la promovarea dezinformărilor și manipulărilor au fost, în special, deputații socialiști, aleși locali și alte persoane afiliate politic. Unii concurenți electorali și presa controlată de aceștia au transmis falsuri și speculații că președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) pregătesc lichidarea raioanelor și a unor primării după alegeri, la pachet cu majorarea vârstei de pensionare, în schimbul a milioane de euro oferite de UE și Occidentul care controlează R. Moldova.

Cei de la stopfals.md au scris care sunt cele mai răspândite falsuri ale lunii iunie, iar printre acestea se numără și cele legate scăderea numărului de elevi și cadre didactice în instituțiile de învățământ din cauza de reformele în educație ale guvernările pro-europene anterioare.

„Sperietori” electorale pe tema reformei administrativ-teritoriale

Chiar în debutul campaniei electorale, socialiștii au lansat primele sperietori despre „lichidarea satelor și a raioanelor”. Mai mulți deputați PSRM au anunțat că președinta Maia Sandu, dar și partidele de dreapta intenționează să lichideze sate și raioane în schimbul a milioane de dolari oferite de Occident. Președinția a dezmințit aceste afirmații. Reforma administrativ-teritorială este o necesitate pentru Republica Moldova, despre care au vorbit toate guvernele de până acum. Ultima propunere de reformă a fost lansată în 2020 de ex-premierul Ion Chicu, promovat de PSRM, și prevedea ca din aproape 900 de primării să rămână mai puțin de 100.

Speculații despre ajutorul de 600 de milioane de euro oferit de UE pentru relansarea economică…

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a anunțat un ajutor de 600 de milioane de euro pentru R. Moldova în scopul relansării economice pe fondul depășirii pandemiei de COVID-19. După acest anunț, liderul PSRM Igor Dodon, dar și alți deputați socialiști au lansat mai multe speculații, numind acest ajutor o „mișcare electorală”, acuzând UE și Occidentul de implicarea în viața politică a țării noastre.

Socialiștii au afirmat că, în schimbul acestui ajutor, UE ar impune țării noastre „anumite condiționalități politice”, cum ar fi lichidarea raioanelor și majorarea vârstei de pensionare. În realitate, elaborarea Planului de recuperare economică pentru Republica Moldova a început înainte ca să fie anunțate alegerile parlamentare anticipate, iar cei 600 de milioane de euro vor fi investiți în infrastructura rutieră, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, educație, justiție etc. Articolul integral poate fi citit pe stopfals.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram