/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ „Purtata fetelor de la Căpâlna” - una dintre cele mai vechi piese românești. Detalii despre colaborarea Surorilor Osoianu, Alex Calancea, Lupii și GUZ

missing
07 iulie 2021, ora 21:51

Alex Calancea Band, Lupii și Guz au lansat primul videoclip filmat împreună. Este vorba despre piesa ”Purtata fetelor de la Căpâlna” care este unul dintre cele mai vechi cântece din folclorul românesc. Astfel, din dragoste pentru tradiții și dorința de a perpetua valorile naționale, surorile Osoianu, cu arajamentul lui Alex Calancea, cu prezența Lupilor și a interpretului GUZ au readus la viață acest ceremonial de ,,pețire” a miresei.  

„Purtata fetelor de la Căpâlna” este una dintre cele mai vechi piese românești, care își are originile undeva în Transilvania. Legenda spune că, pe timpuri, în satul Căpâlna, se făceau hore, iar fetele nemăritate veneau în pași de dans, cântând această melodie, în timp ce tinerii le admirau și însăilau ideea unei pețiri. În aranjamentul lui Alex Calancea, fiind interpretată de către surorile Osoianu, cu Lupii și Guz în decor, piesa îmbracă o haină nouă, modernă, în speranța că astfel va putea fi perpetuată tradiția pețitului. Anume pe acest ceremonial se pune accentul în videoclip, iar toată acțiunea ar avea loc în vis. 

Surorile Osoianu spun că au auzit pentru prima dată această perlă din folclorul românesc încă la începutul anilor 90 ai secolului trecut, la un festival internațional, și imediat au îndrăgit-o. Acum, ele spun că sunt onorate că au fost invitate s-o interpreteze, pentru a transmite mai departe tradiția ce stă la baza cântecului strămoșesc ”Purtata fetelor de la Căpâlna”.

După lansarea oficială a videoclipului, a urmat un concert, la care a fost prezentat o parte din show-ul, pregătit pentru Festivalul Lupilor, care se va desfășura în perioada 19 – 22 august curent. Astfel, Lupii, Alex Calancea Band, GUZ și Surorile Osoianu vor concerta în diferite locații, cu diferite tematici, fiind acompaniați de orchestră. În primele două zile, festivalul se va desfășura la Teatrul Verde, după care artiștii vor merge la nordul țării, la baștina surorilor Osoianu, iar în ultima zi a Festivalului, se va face Hora Satului, așa ca pe vremuri, la baștina lui Alex Calancea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram