/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

ANI se abține de la aprecieri, după ce Curtea a declarat neconstituțional controlul inițiat pe numele Domnicăi Manole

missing
09 iulie 2021, ora 15:34

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) se abține în formularea aprecierilor de ordina juridic, după ce Curtea Constituțională (CCM) a declarat neconstituțional controlul inițiat de către inspectorul de integritate în privința președintei CCM, Domnica Manole. 

ANI spune că se abține pe motiv că decizia vizată se referă, tangențial, la o procedură de control aflată în derulare la unul din inspectorii de integritate și pentru a nu admite ingerințe sau influențe în decizia inspectorului de integritate.

În urma deciziei CCM, ANI a făcut și referire la articolul 15 din legea privind declararea averii și a intereselor personale, care prevede că:

Actele administrative emise/adoptate sau actele juridice încheiate personal sau prin intermediul unei persoane terțe într-o situaţie de conflict de interese real sînt lovite de nulitate absolută, cu excepţia cazului în care anularea acestora ar aduce daune interesului public.

Autoritatea Națională de Integritate adresează instanţei de judecată cereri privind constatarea nulității absolute a actelor administrative emise/adoptate sau actelor juridice încheiate, direct sau prin intermediul unei persoane terțe, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese în condițiile Legii nr. 132 din 17 iunie 2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate. Cererea privind constatarea nulității absolute poate fi depusă și de către persoanele care se consideră lezate în drepturi ca urmare a unui conflict de interese.

Prezentul articol nu se aplică actelor normative și judiciare.

Amintim că magistrații au declarat neconstituțional prevederea din legea cu privire la CCM potrivit căreia, mandatul judecătorului CCM încetează prin ridicarea imunității judecătorului în caz de stabilire, prin actul de constatare rămas definitiv, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, luării sau participării la luarea unei decizii fără soluționarea conflictului de interese real, în conformitate cu prevederile legislației, privind reglementarea conflictului de interese.

Mai exact, a fost declarat neconstituțional textul articolului 19 din Legea cu privire la CCM, care ar autoriza ANI să constate faptul că un judecător constituțional a participat la examinarea unei cauze și la luarea unei decizii în situația în care trebuia să se abțină din motivul existenței unui conflict de interese. Sergiu Litvinenco spune că legea nu face distincție între deciziile cu caracter jurisdicțional și cele administrative, la adoptarea cărora poate participa un judecător constituțional.

După ce Curtea s-a expus, candidatul PAS a venit cu un comentariu pe rețelele sociale. „Asta înseamnă că încercările vădit abuzive ale ANI de a verifica modul de adoptare a actelor cu caracter jurisdicțional ale CCM încetează de drept. Chiar dacă lucrul acesta era clar din start – am impresia că doar ANI nu a citit Constituția și jurisprudența CCM –, mă bucur că a fost punctul final. Sugerez ANI – deja nu mai știu a câta oară – să se apuce de realizat ceea ce au de făcut potrivit legii”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram