/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ În R. Moldova ar putea să izbucnească o criză petrolieră. Unele stații de alimentare nu mai au câteva tipuri de benzină și motorină

09 iulie 2021, ora 21:03

În Republica Moldova ar putea să izbucnească o nouă criză. De această dată, una a petrolului, notează publicația mold-street, care afirmă că unele stații PECO nu mai au pe stocuri câteva tipuri de benzină și motorină. Și pentru TV8, o companie petrolieră a declarat, neoficial însă, că multe rețele mici s-au închis deja, iar angro nimeni nu mai vinde carburanți. Motivul ar fi noua metodologie de calcul a prețurilor la carburanți, care ar fi în detrimentul agenților economici. A vorbit despre acest pericol și ministrul în exercițiu al Agriculturii. Potrivit lui Ion Perju, și fermierii au de suferit, pentru că nu mai pot face rost de motorină la prețuri angro. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu a comentat, deocamdată, această situație.

ION PERJU, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „După aceste modificări, producătorii agricoli nu pot să se asigure cu cantitatea de motorină la prețuri angro, fiind solicitat ca aceștia să se asigure cu motorină cu prețurile de la pompă”. 

Ministrul Agriculturii a precizat că, pentru a aduna recolta de pe cele 418 mii de hectare de culturi de prima grupă, ar fi necesare nu mai puțin de 30 de milioane litri de motorină. Suma este una estimativă și ar putea crește. Fermierii anunță că ar putea organiza proteste, în cazul în care instituțiile responsabile de stabilirea metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere nu vor lua măsuri.

ION PERJU, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „MADRM solicită intervenția de urgență a instituțiilor abilitate asupra stabilirii metodologiei de calcul si aplicare a prețurilor la produsele petroliere, pentru a nu permite periclitarea sau îngreunarea campaniei de recoltare a cerealelor din prima grupă, în prima fază”.

Tot astăzi, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari a calificat acțiunile companiilor petroliere drept „șantaj la adresa agricultorilor” și „înțelegere de cartel”.

„În ajunul secerișului, au fost anulate reducerile la procurarea motorinei angro pentru producătorii agricoli mari. Unele entități, la înțelegere cu Dodon, încearcă să facă propagandă că de vină este Slusari, Platforma DA, Maia Sandu etc., care, evident, nu au nicio tangență cu stabilirea marjei comerciale. Mai mult ca atât, este posibil ca, în ajunul alegerilor sau în ziua votării, unii petroliști, concertat, să renunțe la comercializarea combustibilului la benzinării, încercând să influențeze rezultatele scrutinului”, a scris deputatul pe pagina sa de Faccebook.

Totodată, el a solicitat ANRE să facă publică marja comercială a companiilor petroliere în primul trimestru al anului 2021, până la aprobarea metodologiei noi și plafonarea prețurilor la pompă. Pe de altă parte, companiile petroliere anunță că nu mai au în vânzare câteva tipuri de carburanți printre care și motorină. Asta din motiv că importatorilor nu le-ar mai fi convenabil să o vândă către alte companii. Deocamdată, responsabilii de la ANRE nu au venit cu o reacție.

Din 1 iulie, companiile petroliere calculează prețurile la carburanți conform unei metodologii, elaborată de ANRE. Prețul se bazează pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de ANRE, cotele accizelor și cotele TVA. Astfel, până la finele anului curent, marja adaosului comercial pentru benzină și motorină a fost stabilită la 2,33 lei la litru, iar pentru gazul lichefiat – de 1,98 lei la litru. Companiile petroliere s-au arătat nemulțumite de noua metodologie de calcul și au declarat că nu își vor acoperi cheltuielile. Mai mult, compania Bemol nu exclude că va fi nevoită să-și sisteze activitatea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram