/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Mobilizare impresionantă în diasporă. Mii de moldoveni au făcut cozi la secțiile de vot și au stat ore în șir în rând

11 iulie 2021, ora 21:56

Mobilizare impresionantă în diasporă, unde, până la această oră, au votat deja peste 207 de mii de alegători. Mii de moldoveni au făcut cozi la secțiile de vot și au stat ore în șir, pentru a face alegerea. Potrivit Asociației Adept, în unele secții de votare există riscul ca buletinele să se epuizeze înainte de ora 21, atunci când se va încheia procesul. Între timp, la unele secții, atmosfera a fost ca la sărbătoare. La Frankfurt, moldovenii au încins o horă mare, la Dublin, secția de vot a fost decorată cu elemente naționale, iar membrii biroului electoral au purtat straie tradiționale.

Cei mai matinali au fost moldovenii stabiliți cu traiul în Germania. La cele două secții de votare deschise în Frankfurt s-au format cozi interminabile, încă de la primele ore ale dimineții. Astfel, la începutul procesului de vot, deja sute de alegători își așteptau rândul. Aceștia au stat ore în șir, în ploaie, pentru a reuși să își exercite dreptul la vot.

Și pentru a degaja atmosfera, unii alegători din Frankfurt au încins o horă mare, chiar în fața secției de votare, iar alții au cântat cântece patriotice.

Cozi s-au format și în Hanovra, acolo unde la acest scrutin a fost deschisă pentru prima dată o secție de votare.

Și moldovenii din Italia au venit în număr mare la vot. La Roma, alegătorii au stat ore în șir, în soare, printre mașini, pentru a-și aștepta rândul, iar la Bergamo, conaționalii noștri au fost întâmpinați cu imnul țării.

Și la acest scrutin, unii moldoveni au făcut cale lungă ca să-și dea votul pentru viitorii deputați din Parlamentul de la Chișinău. Această familie, de exemplu a parcurs 800 de kilometri, din Germania până în Belgia, pentru a reuși să voteze.

Iar în Irlanda, alegătorii au fost așteptați la urne ca la sărbătoare. Secțiile de votare au fost decorate în stil tradițional, iar funcționarii au purtat straie naționale.

Între timp, în Rusia au fost înregistrate unele incidente. De pildă, alegătorii de la Moscova erau întâmpinați la urne de către tineri care le ofereau vaucere în valoare de o mie de ruble rusești. Iar dintr-un alt video, distribuit pe rețelele de socializare, se vede cum mai mulți alegători sunt urcați în autocare. Martorii spun că aceștia au fost aduși organizat la o secție de vot din afara Moscovei. Comisia Electorală Centrală a înregistrat mai multe sesizări în legătură cu aceste incidente.

Secțiile de votare și-au deschis ușile, la ora 7.00 dimineața, ora locală. Primii care și-au exercitat dreptul la vot au fost o familie de moldoveni stabiliți cu traiul în Japonia. Cei doi soți, împreună cu copii, au parcurs patru sute de kilometri până la Tokio ca să-și dea votul pentru viitorii deputați în Parlamentul de la Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram