/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Un grup de poliţişti pensionari au încercat să ia cu asalt clădirea parlamentului din Ucraina

14 iulie 2021, ora 15:19

Câteva sute de poliţişti pensionari au încercat miercuri să ia cu asalt clădirea parlamentului ucrainean, cerând creşterea pensiilor, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Manifestaţia a avut loc a doua zi după demisia neaşteptată a ministrului de interne, Arsen Avakov, care deţinea această funcţie din 2014 şi care nu a oferit explicaţii publice privind decizia de a se retrage.

Foştii poliţişti au reuşit să treacă de barierele din exteriorul clădirii în care legislatorii erau reuniţi în sesiune şi s-au apropiat de intrare, dar au fost în cele din urmă respinşi de gărzi. Ulterior, protestatarii au blocat o stradă şi au pichetat o clădire guvernamentală.

Ministrul demisionar nu a prezentat explicaţii în scrisoarea de demisie depusă marţi seara, iar biroul preşedintelui Vladimir Zelenski şi un purtător de cuvânt al lui Avakov au refuzat să comenteze.

Arsen Avakov (57 de ani) deţinea acest post de la revoluţia pro-europeană din piaţa Maidan din 2014, un record de longevitate în pofida mai multor scandaluri în centrul cărora s-a aflat. O sursă apropiată de Avakov a declarat pentru France Presse că este posibil ca decizia să fi fost luată la cererea lui Zelenski.

Fost om de afaceri foarte bogat, Arsen Avakov este singurul ministru care şi-a păstrat postul şi după alegerea, în 2019, a lui Zelenski în fruntea ţării. Pe lângă poliţie, Arsen Avakov controla garda naţională, poliţia de frontieră şi serviciile de salvare.

Opoziţia şi apărătorii drepturilor omului i-au cerut în mai multe rânduri demisia, pentru că a fost implicat în mai multe scandaluri, fiind acuzat în special de corupţie şi că a închis ochii la numeroase abuzuri ale forţelor de ordine, ceea ce el a negat mereu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram