/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Siberia în flăcări. Una dintre cele mai reci regiuni din lume, cuprinsă de sute de incendii

missing
14 iulie 2021, ora 12:35

Sute de incendii au cuprins Iacuția (Republica Saha), cea mai mare și mai rece regiune din Federația Rusă. Pădurile și natura din această regiune, care este una dintre cele mai izolate din lume, sunt distruse de flăcări iar topirea stratului de permafrost este accelerată. Oamenii fac un apel disperat la autorități și președintele Vladimir Putin pentru a interveni în zonele unde fumul înecăcios a cuprins localități siberiene.

Aproape 300 de incendii separate au izbucnit în Siberia pe o suprafață de 12.140 de km pătrați, însă doar jumătate dintre acestea sunt gestionate de autorități, deoarece pun în pericol vieți omenești. Celelalte sunt necontrolate, transmite The Siberian Times.

În total sunt 800.000 de hectare de pădure care au luat foc, potrivit The Guardian. Incendii majore au avut loc în jurul Drumului Oaselor, o șosea construită de victimele represiunii erei sovietice între Iakutsk – capitala regiunii și orașul cu cele mai scăzute temperaturi din lume – și portul Magadan.

Un video surprins de pe o ambarcațiune de croazieră aflată pe cel mai mare râu din regiune, Lena, arată amploarea înfricoșătoare a flăcărilor. Turiștii au fost martori la incendiile din Parcul Natural Stâlpii Lenei, aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, renumit pentru formațiunile unice de rocă antică și fauna și flora neatinsă de om.

Pentru stingerea incendiilor din Siberia au fost declanșate ploi artificiale

În acest loc, precum și în altele din Iacuția, ploaia a fost declanșată artifical de un avion specializat Antonov-26. Folosind tehnologie dezvoltată din vremea Uniunii Sovietice, norii sunt tratați cu un amestec chimic de schimbare a vremii, ce include iodură de argint, nitrogen lichid și gheață carbonică.

Aceasta a declanșat ploaia care au dat pompierilor extenuați o șansă de a controla dezastrul pe un teren mlăștinos și muntos. De-a lungul Iacuția, luni, aproape 2.701 de persoane și 323 de echipamente au fost implicate în efortul de stingere a incendiilor.

Locuitorii din Iacuția fac apel la Vladimir Putin să intervină pentru stingerea incendiilor

“Ne sufocăm, plămânii noștri sunt otrăviți de fumul usturător”, arată una dintre cele două petiții online făcute de locuitorii din Iacuția, adresată președintelui Vladimir Putin. Aceștia cer mai mult echipament și forțe pentru combaterea flăcărilor, scrie The Guardian.

Incendiile din regiunea centrală Chelyabinsk au ucis, săptămâna trecută, o persoană și au distrus zeci de case rurale. Ksenia Sobchak – o prezentatoare TV și fost candidat la prezidențiale, a cărui tată, Anatoly Sobchak, a fost mentorul lui Vladimir Putin – a scris că “oamenii se sufocă, păsările și animalele mor”, mai arată The Siberian Times.

“Nu s-ar putea ca această problemă a incendiilor să fie rezolvată în secolul 21? Este mai greu decât explorarea spațiului? Este groaznic să privești ce se întâmplă în Iacuția”, a mai scris aceasta.

Oamenii din regiune caută să îndrepte atenția lumii pe zona care este aproape de aceeași mărime ca India. Bloggerul și activistul Roza Dyachkovskaya, alături de mulți locuitori din Iacuția au făcut apel la actorul Leonardo DiCaprio, care este un militant pentru protecția mediului. Acesta a răspuns pozitiv și a promis că va discuta cu autorități.

Mulți localnici spun că doar prin atragerea atenției mondiale, oficialii ruși se vor concentra pe gestionarea incendiilor care amenință atât așezările umane și ecosistemul din Siberia. Oamenii s-au revoltat când, spre exemplu, săptămâna trecută, un avion rusesc amfibiu BE-200 a fost trimis în Turcia, și nu în Iacuția pentru stingerea flăcărilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram