/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Campania AgroTerra: Excursie la „mica Toscana” de la Mircești. Micii producători de struguri învață unii de la alții cum să cucerească piața mare a vinurilor

missing
15 iulie 2021, ora 07:10

De la o podgorie obișnuită până la o vinărie de succes este nevoie de mult entuziasm, pasiune, muncă și, desigur, suficiente mijloace financiare. Unii producători mici de struguri s-au convins de acest lucru atunci când, acum 10 ani, porneau în această lume nouă și plină de provocări. Alții, care încă sunt la început de drum, abia descoperă ce pași au de făcut. Învață unii de la alții, și asta pentru că avem suficienți vinificatori cu experiență, care au clădit afaceri durabile. Și dacă acum un deceniu, în țară activau doar șase producători mici de vinuri, numărul lor a crescut de opt ori de atunci. Un suport important a venit prin intermediul Agenției americane pentru Dezvoltare Internaţională.

Amplasată pe trei pante, cu o suprafață plantată ce se întinde pe 15 hectare, crama din satul Mircești, fondată de Arcadie Foșnea, amintește de vestita Toscana. Școlit în domeniul industriei vinului în Germania, cunoscutul vinificator a sădit primii 3500 de butuci în 2011.

„Micii producători sunt cei care promovează cultura locală. Ei nu pun accent pe tehnici, ci pe calitățile pantei, a terroire-ului sau a soiurilor.”

Pentru că istoria lui este una de succes, adică a reușit să transforme podgoria într-o afacere, deseori, îi calcă pragul alți mici vinificatori, care fac primii pași în această lume a aromelor și gusturilor deosebite. Și în ziua în care am filmat acest, la crama lui Arcadie Foșnea, care este și președintele Asociației Micilor Producători de vinuri, am găsit un grup de antreprenori începători. Excursia a pornit chiar dintre rândurile de viță-de-vie.

„Iată toți lăstarii aceștia îi dăm jos, acest lăstar nu poate nicidecum să ducă trei struguri. Băieții au făcut acest lucru deja, dar pe unii i-au scăpat. Noi deja acum rărim roada.”

Apoi, micii producători de vinuri au fost invitați să vadă cum este păstrat vinul până să fie îmbuteliat.

„Unde stau paleții, 7 oameni pe zi, pe oră îmbuteliem 600-700 de sticle. Într-o zi am îmbuteliat chiar și 7000 de sticle. În două săptămâni, vinul este îmbuteliat.”

Printre vinificatorii care au venit să afle din secretele unei vinării mici și de succes, l-am găsit și pe Nicu Ulinici, care are o cramă în satul Valea-Trestieni, din raionul Nisporeni.

„Mi-a plăcut aici pentru că via este plantată pe o parte, la noi la cramă tot este amnplasată în așa mod, pe pantă. Tot pe pământuri sărace.”

Înainte, vinificatorii care se aflau la început de cale vizitau vinării din afara țării, pentru a se inspira în clădirea unei afaceri durabile. Acum însă, datorită faptului că și în țară sunt vinificatori cu experiență, schimbul de experiență se face între vinările de la noi.

Dacă în 2010, în țară erau doar 6 producători mici de vinuri, acum datorită entuziasmului oamenilor din acest domeniu, dar și a programelor de susținere din extern, numărul acestora a ajuns la 50. În drumul lor spre succes, le este și organizația USAID. Prin intermediul programului Agricultură Performantă, actualmente 17 mici producători de struguri sunt susținuți atât prin granturi, cât și cu ajutor tehnic și servicii de consultanță.

Tot cu susținerea agenției americane, cramele fondate de micii antreprenori devin puncte de atracție și aduc faimă localităților în care sunt amplasate.

Prin intermediul programelor sale, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională susține micile crame și producătorii de struguri din Republica Moldova începând cu 2010, când aceștia nu prea aveau unde să-și procese strugurii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram