Curtea Constituțională informează că astăzi, 19 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală i-a trimis Raportul cu privire la rezultatele alegerilor anticipate din 11 iulie 2021.

Pachetul de documente transmis Curții mai conține hotărârea cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, procesele-verbale privind totalizarea rezultatelor alegerilor, întocmite de organele electorale, precum și alte documente electorale în vederea validării mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova și a confirmării listelor candidaților declarați supleanți, în vederea confirmării rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate.

Ulterior, Curtea se va întruni în ședință pentru confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate.

În ședința de luni, 19 iulie, CEC a validat rezultatul alegerilor din 11 iulie. În conformitate cu procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate aprobat, Comisia a constatat că numărul de alegători incluși în listele electorale de bază este de 2 768 035, numărul de alegători incluși în listele suplimentare este de 284 568, iar în total la votare au participat 1 480 965 alegători. Rata participării alegătorilor la votare este de 52,30% la sută, ceea ce constituie mai mult de 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În acest fel, CEC a considerat valabile alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Potrivit voturilor valabil exprimate obţinute de concurenţii electorali la scrutin și, reieșind din prevederile legislației electorale, au trecut pragul minim de reprezentare trei concurenți electorali – Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Politic „Șor”. Aprobând șirul descrescător de voturi valabil exprimate obținute de acești concurenți, CEC a stabilit numărul mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova ce le revin, după cum urmează:

Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate;

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate;

Partidul Politic „Șor” – 6 mandate.

În context, membrii Comisiei au hotărât atribuirea mandatelor pentru 101 deputați în Parlamentul Republicii Moldova concurenților electorali potrivit rezultatelor alegerilor și au declarat candidați supleanți candidații la funcția de deputat care nu au fost aleși potrivit rezultatelor scrutinului dat.

Tot astăzi, CEC a aprobat şi Raportul cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Urmare şedinţei de astăzi, Comisia va prezenta Curţii Constituţionale, în vederea confirmării rezultatelor, procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor scrutinului, lista deputaţilor pentru validarea mandatelor de deputat, listele candidaţilor declaraţi supleanţi la funcţia de deputat și raportul Comisiei cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!