Procurorul general al țării, Alexandru Stoianoglo o acuză pe fosta șefă a Comisiei parlamentare speciale „Laundromat”, Inga Grigoriu că ar fi fost ghidată din spate de fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, care ar fi ajutat-o cu elaborarea rapoartelor comisiei cu pricina, dar și o fostă angajată de la PA, pe care ulterior a concediat-o. Mai mult, șeful PG susține că Grigoriu ar fi fost numită șefă a Comisie pentru a-l discredita pe el. 

„Eu nu înțeleg cu ce s-a ocupat doamna Grigoriu. Dacă am intra în detalii, am vedea că a fost creată la inițiativa oamenilor de la Șor și oameni din anturajul lui Plahotniuc. Mai mult de trei file din raport mi-au fost consacrate deși nu am nicio legătură cu acest Laundromat”, a declarat Alexandru Stoianoglo marți seară la „Puterea a Patra” de la N4.

Solicitată de tv8.md, Inga Grigoriu a negat aceste afirmații ale lui Stoianoglo și a afirmat că rapoartele Comisiei parlamentare „Laundromat” au fost făcute în baza propriilor verificări .

Într-o conferință de presă susținută astăzi, fosta șefă a Comisiei „Laundromat” a precizat că nu există niciun impediment pentru ca raportul acesteia să fie înregistrat în noua Legislatură, deși patru membri ai Comisiei refuză să îl semneze.

„Sunt o sumedenie de modalități. Una o să o propun chiar acum. Este vorba despre o comisiei special instituită, de scurtă durată, câteva zile, care să înregistreze acest raport în baza tuturor actelor care au fost studiate de precedenta comisie. Acte sunt o mulțime, inclusiv cu parafă secretă, pe care eu le-am lăsat în arhiva Parlamentului”, a menționat fost deputată de la Platforma DA.

Potrivit Ingăi Grigoriu, Comisia „Laundromat” a înaintat circa 200 de demersuri către diverse instituții de stat naționale, iar anumiți reprezentanți ai acestora nu au avut suficient curaj cât să explice opiniei publice ce se întâmplă cu adevărat în sistemul bancar din R. Moldova.

„Cu regret constat că instituțiile statului au fost amorfe, au fost spectatori, au găsit anumite pretexte pentru a nu-și face treaba. Or, nimeni nu încurca instituțiilor statului să iasă public și să vorbească despre ce se întâmplă. Am constatat că foarte multă informație cu parafă secretă a fost transmisă către Consiliul Suprem de Securitate și cu asta atât”, a punctat Grigoriu.

Amintim că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat, într-un document oficial, că beneficiarul efectiv al „RONIDA INVEST LLP”, o companie offshore implicată în celebrul „Laundromat”, dar și în frauda bancară, a fost controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. SIS i-a sugerat însă Ingăi Grigoriu să se adreseze la Procuratură și Centrul Național Anticorupție pentru a afla detalii legate de calitatea procesuală a companiei offshore, statutul beneficiarului efectiv al acesteia în cadrul anchetelor pe faptul spălării banilor și impedimentele apărute în timpul investigării. Ulterior, și Serviciul Spălării Banilor a confirmat legătură lui Veaceslav cu frauda bancară și dosarul „Laundromat”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!