/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Cazul activistului „condamnat” la trei în regiunea transnistreană. Biroul politici de reintegrare a sesizat autoritățile, iar Cebotari a cerut Tiraspolului eliberarea acestuia

missing
22 iulie 2021, ora 12:48

Viceprim-ministra în exercițiu pentru reintegrare, Olga Cebotari, a cerut reprezentantului politic al Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană eliberarea necondiționată a lui Ghenadii Ciorba, care a fost „condamnat” la trei ani și trei luni de detenție de așa zisa instanță din stânga Nistrului.

Într-un comunicat de presă, Biroul politici de reintegrare informează că a sesizat autoritățile naționale competente în legătură cu „condamnarea” din data de 19 iulie curent, a cetățeanului Republicii Moldova Ghenadii Ciorba, care pe lângă perioada de reținere nefondată de peste un an (03 iulie 2020- 18 iulie 2021) urmează a fi privat ilegal de libertate pentru încă 3 ani și 3 luni în regiunea transnistreană.

Totodată, viceministra a revelat asupra cazului Misiunea OSCE la Chișinău, mediatorii și observatorii în formatul de negocieri „5+2”, cerând implicarea acestora.

De asemenea, a fost solicitată dispunerea acțiunilor ce se impun, potrivit competențelor legale ale organelor de drept naționale, pentru investigarea cazului și efectuarea măsurilor necesare în vederea asigurării drepturilor și intereselor legitime ale lui Ghenadii Ciorba.

„Autoritățile Republicii Moldova vor întreprinde toate măsurile posibile și vor face uz de toate pârghiile disponibile pentru a interveni în cazurile de încălcare a drepturilor omului care au loc în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și mun.Bender, întru garantarea prescripțiilor consfințite în tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte și asigurarea implementării recomandărilor pronunțate în jurisprudența națională și internațională, inclusiv în cea a Curții Europene a Drepturilor Omului”, se mai arată în comunicatul Biroului politici de reintegrare.

Biroul a condamnat cu fermitate orice manifestare de abuz și de ilegalitate evidențiată din partea exponenților de la Tiraspol și în rezultatul cărora se aduc atingeri grave drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, iar privarea de libertate a persoanelor cu încălcarea prevederilor legislației naționale în vigoare și a standardelor internaționale „este inadmisibilă și pasibilă de răspunderea juridică corespunzătoare în privința celor care au dispus asemenea măsuri arbitrare și în lipsa împuternicirilor conferite prin lege”, se mai spune în comunicat.

Tot acolo, biroul a menționat că activistul a fost reținut ilegal la 3 iulie 2020, în or. Rîbnița, în urma exprimării dezacordului de restricționare abuzivă de către Tiraspol (sub pretinse pretexte pandemice) a dreptului la libera circulație a locuitorilor între ambele maluri ale râului Nistru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram