Pentru prima dată în istoria sa, Rusia a depus o plângere interstatală împotriva Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cu privire la evenimentele din 2014, scrie agenția de presă din Rusia, tass

Procuratura Generală a Rusiei a comunicat că Moscova a depus o cerere la CEDO în baza art. 33 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Apelul se referă la evenimentele care au urmat după schimbarea Guvernului în Ucraina, în februarie 2014, și conține o descriere detaliată a „procesului de promovare a forțelor naționaliste în organele de stat ucrainene”.

Plângerea se referă la zece grupuri principale de încălcări. Este vorba despre: blocarea Crimeii, sancțiunile împotriva Rusiei, prăbușirea avionului Boeing din Malaezia, Bombardarea Donbassului, decesul soldaților ruși la granița cu Donbass, cazurile nedescoperite despre crimele din Kiev și Odesa, răpire și tortură, atacurile asupra jurnaliștilor, activitățile site-ului „Pacemaker”, interzicerea limbii ruse.

Relaţiile între Kiev şi Moscova s-au deteriorat semnificativ în 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia, care acordă sprijin rebelilor separatiști în estul Ucrainei.

Tensiunile au escaladat după ce Rusia a comasat în primăvară efective importante de trupe şi tehnică militară la frontiera cu Ucraina, dintre care o parte au rămas pe loc, deşi la 22 aprilie Moscova anunţase retragerea lor.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!