/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

PSRM, după decizia Curții Constituționale privind stadionul Republican, a făcut apel către susținători „să fie pregătiți pentru un protest la nivel național”

missing
22 iulie 2021, ora 10:32

Socialiștii spun că sunt indignați de decizia Curții Constituțională care a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților PSRM care au contestat legalitatea transmiterii cu titlu oneros a terenului Stadionului Republican în posesia Ambasadei SUA. Totodată, PSRM a făcut un apel către susținătorii săi „să fie pregătiți pentru un protest la nivel național” împotriva deciziei.

„Stadionul Republican este o comoară națională a poporului Republicii Moldova. Acordul de a vinde Stadionul Republican Ambasadei Americane a fost o risipă criminală a patrimoniului nostru istoric de către regimul criminal-oligarhic al lui Plahotniuc și al adepților săi. Decizia cu privire la privatizarea Stadionului Republican a fost luată cu încălcarea completă a principiului transparenței, fără consultări publice și fără o sumă clară a contractului. De aceea, fracțiunea PSRM din parlamentul anterior a votat anularea acestui acord corupt în mod deschis și readucerea stadionului republican în proprietatea statului”, se arată în comunicatul socialiștilor.

Tot acolo, PSRM afirmă că decizia Curții Constituționale ar fi un rezultat al „acordurilor secrete dintre președintele Maia Sandu și ambasadorul SUA Dereck Hogan pentru susținerea Partidului „Acțiune și Solidaritate” în timpul alegerilor parlamentare”.

Formațiunea afirmă că va continua să lupte pentru ca Stadionul Republican să rămână în proprietatea Republicii Moldova, iar pe teritoriul acestuia să fie construit un nou complex sportiv sau alt obiect de importanță socială.

La sfârșitul anului trecut, coaliția neoficială PSRM – Pentru Moldova a abrogat în Parlament, legea prin care terenul fostului Stadion Republican, urma să fie vândut Ambasadei. Într-o reacție pe Facebook, Ambasada SUA la Chișinău a precizat atunci că Statele Unite regretă și critică adoptarea legii ce presupune reîntoarcerea terenului fostului Stadion Republican în proprietatea statului. Misiunea diplomatică menționează că a negociat, în bună-credință, cu guverne succesive ale Republicii Moldova, timp de peste un deceniu, achiziția terenului, acolo unde urma să construiască un sediu.

Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional, deschis în anul 1952. Însă, în 2006, a fost închis, iar un an mai târziu, la indicația fostului premier, Vasile Tarlev, a și fost demolat. Atunci, Tarlev promitea că, în locul stadionului, va fi construită o arenă modernă cu 20 de mii de locuri, o parcare imensă, dar și un hotel. Lucrările de reconstrucție așa și nu au mai început.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram