/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Răducan este sigur că raportul privind piața carburanților va fi contestat în instanță. Cum răspunde la acuzațiile lui Parlicov

22 iulie 2021, ora 11:40

Președintele Consiliului Concurenței (CC), Marcel Răducan, respinge acuzațiile aduse de către expertul energetic, Victor Parlicov, și spune că nu a încălcat legea atunci când a remis Parlamentului raportul cu privire la înțelegerile de cartel de pe piața carburanților. Mai mult, acesta se arată sigur că raportul va fi atacat în instanță. „Este dreptul fiecărui agent economic să se apere”, a conchis președintele CC. 

„Acțiunile CC au fost întreprinse în conformitate cu legislația în vigoare, în vederea executării hotărârii Parlamentului din 12 martie 2021, unde se spune că CC va prezenta Comisiei economie buget și finanțe, în termen de maxim 30 de zile, raportul de investigație și întru îndeplinirea deciziei Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 26 februarie 2021, care prevede aceeași solicitare. Destinatarii au fost informați despre eventuala răspundere care poate surveni, inclusiv și penală. De aceea, nu văd absolut nicio greșeală”.

Cât ține de acuzațiile aduse de către expertul energetic, precum că președintele CC a făcut un mare deserviciu instituției, întrucât în raport au fost  divulgate nu doar încălcările depistate la petroliști, dar și modul în care au fost identificate probele, Marcel Răducan a spus pentru tv8.md că:

„Îmi pare foarte rău că dânsul nu cunoaște legislația și nu răsfoiește site-ul CC, unde sunt zeci, chiar și sute de decizii, unde sunt descrise absolut toate metodele de investigare și desfășurare a anchetei, exact cum cere legislația. Iată atunci când va fi modificată legislația, poate vor fi alte dezvăluiri. Acum, CC face tot în conformitate cu Legea concurenței”.

Mai mult, la avertizarea făcută de către Victor Parlicov precum că petroliștii ar putea ataca acest raport în judecată, invocând că este o comandă politică, președintele CC a răspuns în modul următor:

„Se vede că cel care a fost în cadrul emisiunii dumneavoastră nu are idee de CC, fiindcă, practic, nu există nicio decizie a CC, în perioada în care activez eu, care nu a fost atacată în instanța de judecată. Toate care au fost în defavoarea agenților economici au fost atacate. Este normal, este dreptul fiecărui agent economic să se apere. Cu siguranță va fi atacată și decizia aceasta (n.r. raportul cu privire la piața produselor petroliere)”.

Amintim că echipa jurnaliștilor de la Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia raportului integral al Consiliului Concurenței privind piața petrolieră din țară. Autorii documentului au constat încălcarea Legii Concurenței de către întreprinderile Rompetrol Moldova SA, Lukoil-Moldova SRL, Petrom-Moldova SRL, Bemol-Retail SRL, Datario SRL și Tirex Petrol SA prin participarea la un acord/practică concertată care a fost îndreptată spre stabilirea/fixarea directă sau indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare către terți la produsele petroliere principale și la gaz lichefiat pe teritoriul R. Moldova în perioada 15 mai 2019 – 18 ianuarie 2021.

De asemenea, autorii solicită amendarea companiilor vizate pentru încălcarea Legii Concurenței cu o sumă în mărime de la 2% până la 4% din cifra totală de afaceri înregistrată în anul anterior sancționării, factor de durată 1,2 cu luarea în considerarea a nivelului maxim. Raportul integral poate fi citit mai jos:

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram