După ce Curtea Constituțională (CCM) a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate și a validat mandatele deputaților aleși, președinta CCM, Domnica Manole, a precizat că Curtea nu a constatat încălcări de natură să influențeze rezultatele votării și atribuirea mandatelor.

„Curtea a confirmat că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost organizate și desfășurate în mod corect, printr-un sufragiu universal, egal, direct, secret și liber exprimat”, a spus Domnica Manole.

Președinta CCM a reiterat că toți candidații incluși în liste sunt eligibili pentru funcția de deputat și au depus declarații pe propria răspundere că nu au interdicții de a candida. Declarațiile și datele biografice ale candidaților au fost prezentate CCM.

De asemenea, Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a prezentat informații despre existența unor proceduri intentate în privința unui candidat, în legătură cu desfășurarea scrutinului.

„Prin urmare, CCM a decis să valideze mandatele deputaților aleși în Parlament în cadrul alegerilor anticipate din 11 iulie 2021, potrivit listei stabilite de CEC”, a precizat Domnica Manole.

Curtea a mai respins ca nefondată contestația formulată de către Partidul „Noua Opțiune Istorică”, cu privire la declararea nulității alegerilor.

Potrivit voturilor obținute de concurenții electorali la scrutin și reieșind din prevederile legislației electorale, au trecut pragul minim de reprezentare trei concurenți electorali – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul Politic „Șor”.

CEC a stabilit numărul mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova ce le revin, după cum urmează:

  • Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate;
  • Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate;
  • Partidul Politic „Șor” – 6 mandate.

În conformitate cu procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate aprobat, Comisia a constatat că numărul de alegători incluși în listele electorale de bază este de 2 768 035, numărul de alegători incluși în listele suplimentare este de 284 568, iar în total la votare au participat 1 480 965 alegători.

Rata participării alegătorilor la votare a fost de 52,30% la sută, ceea ce constituie mai mult de 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În acest fel, CEC a considerat valabile alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!