Comunitatea Save Chișinău a inițiat o petiție prin care cer demiterea imediată a actualei componențe a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Potrivit autorilor petiției, prin proiectele pe care le avizează, consiliul „încalcă grav legea și dreptul cetățenilor la patrimoniu cultural”.

Semnată de peste 90 de persoane, petiția urmează a fi transmisă Parlamentului, Guvernului și Președinției alături de un demers oficial prin care se va cere demiterea consiliului.

În textul petiției se menționează că, consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) are rolul de a proteja și păstra integritatea monumentelor și zonei istorice cu statut de protecție (articolul 13 din Regulamentul de Funcționare al CNMI). Însă, potrivit autorilor, „actuala componență a CNMI a încălcat grav legislația din domeniu prin avizarea mai multor proiecte care atentează la integritatea centrului istoric, înscris în Registrul Național al Monumentelor cu nr. 308.”.

Totodată, autorii susține că Ordinul prin care a fost numită actuala componență la data de 13 ianuarie 2021 s-a făcut cu încălcări ale legislației (Codul Administrativ, Legea Actelor Normative, Legea Ocrotirii Monumentelor).

Printre proiectele avizate, care ar fi cu încălcări, potrivit autorilor se numără:

un ansamblu multifuncțional cu parcări subterane din str. Circului,
un hotel cu 9 etaje pe str. Lev Tolstoi nr. 25 cu demolarea clădirilor existente,
edificarea unui complex cu spații comerciale și locative cu 12 etaje pe strada S. Lazo nr. 19,
modificarea documentației de urbanism care prevede construcția unui bloc de 9 etaje, cu restaurarea și reabilitarea monumentului de arhitectură amplasat în str. Tricolorului nr. 32, str-la Teatrului nr. 3 și 5,
un complex locativ cu 7 etaje pe str. Alexei Mateevici nr. 109/2,
un bloc de locuințe (apartamente de tip hotelier) cu 8 etaje pe str. Petru Movilă nr. 5,
un bloc de oficii cu 6 etaje pe str. Maria Cebotari nr. 28,
un complex locativ cu 5 clădiri de câte 9, 10, 11, 15 și 16 etaje pe str. Petru Movilă nr. 37.
Orașul nostru se află deja într-un haos al construcțiilor și la marginea colapsului urbanistic. Deciziile de a construi – ce, unde și cum – sunt decizii importante care vizează toți cetățenii, deoarece vor afecta bunăstarea întregului oraș pe termen lung.

„Mai mult decât atât, centrul Chișinăului încă nu dispune de un plan de dezvoltare (nu este reglementat în Planul Urbanistic General nici nu dispune de Plan Urbanistic Zonal), iar avizarea unor proiecte noi în lipsa acestuia este inadmisibilă și contravine articolului 4 din Legea 163 privind eliberarea actelor permisive în construcții. Intervențiile care au fost făcute de-a lungul anilor în centrul orașului și nu se integrează aici au creat și vor crea o serie de probleme orașului nostru”, susține autorii petiției.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!