Doi soți din România, diagnosticați cu botulism, au fost salvați după ce le-a fost administrat ser antibotulinic, oferit de Republica Moldova, întrucât în prezent, în România acesta nu se găsește. Transportul fiolelor cu medicament a fost asigurat de un echipaj SMURD. 

Serurile au fost preluate de către un echipaj SMURD Iași, iar ulterior transmise Spitatului de Boli Infecțioase Arad, unde sunt internați cei doi pacienți.

Reprezentanții instituției medicale au reușit să găsească serul în R. Moldova după circa 7 ore de căutări.

„Deoarece serul antibotulinic lipseşte momentan din unităţile sanitare, am început lupta căutărilor împreună cu colegii de la DSP Arad, ISU Arad, DSU Bucureşti şi, nu în ultimul rând, Ministerul Sănătăţii, prin oameni devotaţi care au făcut tot posibilul şi au găsit serul în Republica Moldova, într-un timp de 6 – 7 ore. O echipa de la ISU Arad a plecat aseară spre Iaşi şi o altă echipă de la ISU Iaşi a plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanţei s-a realizat transferul serului ca să ajungă până în această dimineaţă la spital şi să fie administrat celor doi pacienţi”, a declarat pentru Agerpres.ro.

Potrivit autorităților române, cei doi soți se simt mai bine, dar rămân sub supravegherea medicilor pentru mai multă siguranță.

Botulismul este o boală rară, care poate deveni fatală și este generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate sau daca o rana deschisa ajunge in contact cu sporii bacteriei botulinice. în absenta unui tratament rapid instituit, infecția duce la eliberarea unei cantități de toxine botulinice care provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și moarte.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!