/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Hotărârea Parlamentului din decembrie, prin care PSRM și „Șor” au modificat componența Biroului permanent - NECONSTITUȚIONALĂ

27 iulie 2021, ora 12:10

Curtea Constituțională (CCM) a declarat neconstituțională hotărârea din 3 decembrie 2020 a Parlamentului prin care a fost modificată componența Biroului permanent al Legislativului, în urma sesizării depuse de către ex-deputații Platformei DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu. 

În ședința de pe 3 decembrie 2020 a Parlamentului, fracțiunea Partidului Socialiștilor și cea a Partidului „Șor” au adoptat o hotărâre prin care a fost modificată componența nominală a Biroului permanent al Parlamentului, chiar dacă ordinea de zi a ședinței nu prevedea un asemenea subiect.  Modificarea a fost făcută în baza unei propuneri verbale din partea unui deputat.

Astfel, componența Biroului permanent al Parlamentului a fost modificată după cum urmează:

  • s-a propus includerea unui membru din partea Grupului parlamentar „Pro Moldova”
  • s-a propus includerea unui membru din partea Grupului „Pentru Moldova”
  • s-a dispus reducerea unui membru din Biroul permanent din partea Fracțiunii Partidului Democrat.

Autorii sesizării spun că ședința a fost prezidată de către vice-președintele Parlamentului, Vlad Batrâncea, care potrivit regulamentului nu dispune de dreptul de a modifica ordinea de zi a ședinței, cu atât mai mult că deputații din majoritatea parlamentară nu au votat proiectul anume, dar o propunere de  modificare a componenții Biroului permanent.

Autorii sesizării au cerut ca hotărârea să fie declarată neconstituțională, însă, de partea cealaltă, reprezentantul Parlamentului a spus că sesizarea trebuie respinsă întrucât hotărârea Legislativului este consumată.

Pe 28 aprilie curent, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului, după ce CCM a anunțat că decizia privind instituirea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile este neconstituțională.

Pe 11 iulie în țară au avut loc alegeri parlamentare anticipate. În urma scrutinului, Partidul Acțiune și Solidaritate s-a ales cu 63 de mandate în Legislativ, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate, iar Partidul „Șor” – șase mandate.

Pe 26 iulie, deputații nou aleși s-au întrunit pentru prima dată. Ședința s-a încheiat însă, după ce președinta țării, Maia Sandu a susținut un discurs de la tribună, iar ulterior PAS a cerut pauză până pe 29 iulie, după care a părăsit sala. Deputații BECS au criticat dur solicitarea celor de la PAS, iar deputatul Vlad Batrâncea a spus că astfel a fost încălcat regulamentul de constituire a Parlamentului.

După aproximativ o oră de la încheierea ședinței Parlamentului, deputatul Igor Grosu a explicat că pauza a fost cerută pentru că până la ședința viitoare, ar urma să fie purtate discuții cu deputații Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidului Politic „Șor”.

Cum vor fi împărțite funcțiile în Parlament? Răspunsul deputatului PAS Litvinenco

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram