/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Turcia ar recunoaște Crimeea, dacă Rusia ar face același lucru în cazul Ciprului. Reacția unui deputat rus la ipoteza lansată de un profesor turc

missing
27 iulie 2021, ora 17:42

Un profesor turc afirmă că Turcia ar recunoaște Crimeea ca parte  Federației Ruse, dacă ultima ar recunoaște independența Ciprului de Nord. Autoritățile ruse au reacționat la această ipoteză, precizând că este alegerea internă a Turciei dacă să recunoască anexarea Crimeii sau nu. 

Profesorul Maltepe Hasan Unal al Universității Turcești a înaintat ipoteza privind recunoașterea Crimeii de către Turcia cu condiția că și Rusia va recunoaște independenta Ciprului de Nord într-un interviu pentru lenta.ru. Acesta a mai solicitat Rusiei să devină liderul mișcării de recunoaștere a Ciprului de Nord ca stat independent, deoarece, în cazul unificării, Cipru ar putea deveni parte a NATO, ceea ce nu este în interesul Moscovei.

Hasan Unal a menționat că în cazul în care Turcia va renunța la declarațiile sale privind recunoașterea Crimeei ca teritoriu al Ucrainei,  companiile aeriene locale vor relua zborurile directe către peninsula.

Drept răspuns la această ipoteză, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse Dmitri Peskov a spus că regiunile rusești nu sunt și niciodată nu vor fi obiectul unui „schimb înțeles”. În același timp, deputatul Dumei de Stat, Ruslan Balbek, a declarat că Rusia nu va participa la „cursa gândacilor” pentru recunoașterea Crimeei rusești.

„Nici o țară din lume nu poate spune că i-am oferit preferințe sau că am fost de acord cu condițiile sale pentru recunoașterea statutului rus al Crimeei. Și Turcia nu va fi o excepție. Dacă vor – să recunoască statutul Crimeii, dacă nu vor – să nu recunoască, aceasta este alegerea lor pur internă. Dar nu vom participa la cursa de gândaci pentru recunoașterea peninsulei”, a declarat Balbek pentru RIA Novosti.

Anterior, președintele turc Recep Erdogan a spus că Ankara nu recunoaște Crimeea ca regiune rusă și intenționează să sprijine tătarii din Crimeea împreună cu Ucraina.

Peninsula Crimeea a fost anexată de către Rusia în anul 2014 și a fost integrată ilegal cu forța ca doi subiecți federali – Republica Crimeea și orașul federal Sevastopol. Uniunea Europeană și SUA nu a recunoscut această unificare și o  condamnă în continuare.

Autor: Corina Pîrțac

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram