/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Vaccinați, dar infectați. Mai puțin de 0,1 de persoane s-au infectat cu COVID-19 după vaccinare

missing
27 iulie 2021, ora 18:30

În ciuda faptului că s-au vaccinat, aproape 500 de moldoveni s-au infectat ulterior cu Covid-19. Datele au fost anunțate de către responsabilii Agenției Naționale de Sănătate Publică, în opina cărora cifra nu este atât de mare. Mai exact, asta ar însemna că, din peste jumătate de milion de oameni imunizați, doar 0,08% s-au îmbolnăvit. Mai mult, autoritățile susțin că nici unul dintre ei nu a avut o formă de gravitate medie sau severă, ci doar ușoară, și îndeamnă oamenii să continue să se vaccineze, mai ales că, în timpul apropiat, ne-am putea confrunta cu o nouă explozie de cazuri, din cauza prezenței tulpinii indiene.

Din numărul total de persoane imunizate în Republica Moldova, 474 au fost testate pozitiv la Covid-19, în pofida faptului că, anterior, s-au vaccinat. Mai exact, 90% dintre aceștia aveau doar prima doză, iar ceilalți 10 la sută, erau imunizați complet. Epidemiologii din cadrul ANSP susțin că îmbolnăvirile s-au produs din cauza că, la momentul vaccinării, persoanele erau deja infectate, dar încă nu știau despre acest lucru.

„Pozitivitatea testului la Sars-cov-2 a fost, în medie, de 13 zile, ceea ce înseamnă că perioada de incubație a infecției este de până la 14 zile, astfel că, în perioada vaccinării, persoanele aveau deja acest virus, doar că erau asimptomatici”.

Specialiștii mai spun că toate persoanele au avut doar forme ușoare ale infecției. Întrebați cu ce anume s-au imunizat anterior, experții susțin că nu au depistat un număr mai mare de infectări la persoanele vaccinate cu un anumit ser. Totuși, întrucât majoritatea moldovenilor și-au administrat serul produs de AstraZeneca, cea mai mare parte a celor infectați își injectase anume acest vaccin.

„Practic, aceste persoane, care au fost testate pozitiv, au fost imunizate cu toate vaccinurile care sunt prezente în Republica Moldova. Desigur, dacă facem o proporție, sunt în rândul dozelor care au fost cel mai mult administrate”.

În pofida acestor statistici, experții îndeamnă oamenii să meargă la vaccinare, mai ales cei care se află în categoriile de risc, precum ar fi persoanele în vârstă, care sunt încă reticente la acest capitol.

„Pentru grupul de vârstă 70-79 avem 46,9%, iar pentru persoanele cu vârsta de peste 80 de ani – 21,5% cu doza întâi”.

Astfel că, dacă până acum, epidemiologii credeau că până în noiembrie țara noastră va atinge imunitatea colectivă, iar pentru asta ar fi nevoie să fie imunizată 70% din populație, acum termenul pare că se va extinde.

„Inițial ne-am propus în luna noiembrie, dar preconizăm că până la sfârșitul anului vom atinge această rată”.

Potrivit experților, din cauza răspândirii rapide a tulpinii Delta, e nevoie să fie imunizată deja nu mai puțin de 80 la sută din populație. Mai ales că, și la nivel global, a început să crească numărul de cazuri noi de infectare, fiind cu 12% mai multe, săptămâna trecută, decât săptămâna precedentă.

„Incidența săptămânală a cazurilor de Covid-19 a crescut în medie cu 490 de mii de cazuri raportate în fiecare zi din ultima săptămână. Deci este în creștere și asta este un pericol și un risc semnificativ pentru Republica Moldova ca să înregistrăm o creștere a numărului de cazuri”.

Responsabilii prognozează că numărul de cazuri ar putea crește mai aproape de luna septembrie, atunci când copiii vor reveni la studii. La moment, țara noastră înregistrează o rată de vaccinare de 16,4%, ceea ce înseamnă un număr total de peste 560 de mii de persoane imunizate cel puțin cu o doză. Totodată, la sfârșitul lunii, în țară ar urma să fie livrat primul lot din cele 700 de mii de doze de vaccin Pfizer, procurate de Guvern.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram