Război în Ucraina, ziua 172. Zelenski: Orice soldat rus care trage în centrala Zaporojie va deveni o „țintă specială”

social

Ministerul de Externe: Niciun moldovean nu a avut de suferit în urma incendiilor din Turcia

30 iulie 2021, ora 17:26
Distribuie:

Niciun cetățean al Republicii Moldova nu a avut de suferit, în urma incendiilor puternice din sudul Turciei, pe litoralul Mării Mediterane. Despre aceasta au comunicat reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene într-un comunicat de presă. 

Serviciul diplomatic a anunțat că echipele de jandarmerie au evacuat moldovenii care se aflau în apropierea zonelor periculoase, incendiile puternice manifestându-se în perimetrul localităților Manavgat, provincia Antalya, Marmaris și Milas-Didim din regiunea Muğla, precum și zonele forestiere din Adana, Kayseri, Osmaniye și Mersi.

Cetățenii moldoveni care se confruntă cu o situație dificilă, specială, sau cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei Republicii Moldova la Ankara + 90 538 687 21 01 și numărul de urgență al Consulatului general al Republicii Moldova la Istanbul +90 535 983 01 73.

Consulii onorifici ai Republicii Moldova în Antalya, Alanya și Marmaris sunt în contact permanent cu misiunea noastră diplomatică în vederea acordării în caz de necesitate a asistenței necesare.

Ministerul recomandă în continuare cetățenilor Republicii Moldova să respecte anunțurile autorităților locale, să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit și să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone afectate de incendii.

Amintim că, incendiile devastatoare din Turcia nu contenesc, pentru a treia zi la rând. Sate întregi au fost devastate de flăcările provocate, iar mai multe regiuni hoteliere au fost evacuate. Numărul celor care și-au pierdut viața în lupta cu flăcările a ajuns la patru persoane.

Ultima dintre victime este un tânăr care a murit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor pompierilor, dar a fost prins în mijlocul unui incendiu din Marmaris, o stațiune de vacanță din provincia sud-vestică Muğla. Celelalte trei decese raportate sunt din Antalya, unde trei persoane nu au putut scăpa de furia flăcărilor.

Din cele 71 de incendii, autoritățile anunță că 57 dintre acestea sunt controlate, informează dailysabah.com.

Incendiul care a început în Manavgat, Antalya, miercuri, 28 iulie a lăsat o mulțime de distrugeri în urma sa. Vânturile puternice pun în dificultate autorităților, care încearcă să lupte cu flăcările prin mai multe modalități, folosind pompieri la sol, dar și avioane și elicoptere. În lupta cu flăcările sunt implicați aproximativ 4.000 de oameni, 680 de camioane, 38 de elicoptere și trei avioane.

Evenimentele trezesc unele suspiciuni pentru autoritățile turce, se presupune că grupul terorist PKK, care a fost implicat în incendii similare în trecut, ar putea fi și de data aceasta în spatele dezastrului. Ancheta este în curs de desfășurare, iar Bekir Pakdemirli, ministrul Agriculturii și Silviculturii a declarat că mai multe detalii urmează să fie făcute publice ulterior.

Pakdemirli mai menționează că cei doi copii acuzați de declanșarea flăcărilor din Mamaris au fost aduși la secție pentru a depune mărturie. Copiii au spus poliției că ardeau niște cărți vechi într-o pădure, iar dintr-o dată flăcările au început să se răspândească cu o viteză prea mare și nu mai puteau fi stinse.  Directorul comunicațiilor prezidențiale din Turcia, Fahrettin Altun, a scris pe Twitter joi că „cei responsabili vor trebui să dea socoteală pentru atacurile împotriva naturii și pădurilor”.

De asemenea, Pakdemirli a subliniat că toate persoanele afectate de incendii au fost ajutate și că toate datoriile către stat, de la plățile de asigurări sociale până la împrumuturi, vor fi amânate. Guvernul va începe, de asemenea, să livreze bani și ajutor persoanelor care au fost afectate de incendii.

În urma incendiilor, în mai multe provincii, a fost interzis accesul persoanelor în păduri.

Turcia s-a confruntat cu o serie de dezastre provocate de vremea extremă în această vară, printre care viiturile de săptămâna trecută, care au provocat moartea a șase persoane în regiunea Mării Negre.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram