/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Deputat PAS: Șeful ASP ar pune presiune pe subalterni să finalizeze licitația de jumătate de miliard de lei pentru achiziția blanchetelor pentru pașapoarte și actelor de identitate. Reacția ASP

missing
31 iulie 2021, ora 11:18

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, acuză conducerea Agenției Servicii Publice (ASP) că ar pune presiune pe subalterni ca să finalizeze în termeni restrânși licitația de jumătate de miliard de lei pentru achiziția blanchetelor pentru pașapoarte și actelor de identitate. ASP neagă afirmațiile și susține că „procedura de inițiere și organizare a licitației, de examinare și evaluare a ofertelor se derulează în termenii stabiliți de legislația în vigoare”.

Într-o postare pe Facebook, deputatul PAS, Radu Marian, susține că a primit informații din mai multe surse „precum că șeful ASP, Vladislav Zara, pune presiune maximă pe lângă subalterni să finalizeze licitația de jumătate de miliard de lei pentru achiziția blanchetelor pentru pașapoarte și actelor de identitate. Din câte cunoaștem, Zara ar insista ca în calitate de câștigător să fie desemnată o companie care nici pe departe nu are cea mai bună ofertă”, a scris Marian.

Acesta mai spune că speră să nu fie adevărat și solicită public ASP-ului „să vină cu clarificări urgente cu privire la această licitație și în spiritul unei tranziții pașnice de putere, să nu ia decizii abuzive care ar afecta activitatea viitoarei conduceri ASP.
Atenționez conducerea acestei instituții să nu participe la fărădelegi. Abuzul de putere, furtul banilor publici și trucarea licitațiilor se pedepsește inclusiv cu închisoarea”.

Într-un comunicat de presă, Agenția Servicii Publice infirmă afirmațiile privind orice presiune asupra membrilor Grupului de lucru pentru achiziții publice din cadrul ASP. Reprezentanții instituției menționează că Agenția Servicii Publice este o instituție publică bazată pe principiile legalității și transparenței, care exercită atribuțiile și competențele legale în beneficiul cetățenilor și a statului Republica Moldova.

„Exprimăm nedumerirea față de faptul, că având la dispoziție toate instrumentele procedurale de a obține orice informații din surse oficiale, bazate pe demersuri sau solicitări de informații, unii deputați continuă să speculeze informații neverificate sau cu zvonuri.
ASP, a fost și este deschisă să ofere informații corecte și exacte oricărei persoane interesate de activitatea instituției, inclusiv instituțiilor mass-media și în special politicienilor”, se arată în comunicat.

Instituția mai afirmă că la data de 24 iunie 2021, ora 15:00, prin platforma SIA RSAP (MTender), a avut loc deschiderea ofertelor la procedura de achiziţie publică nominalizată. Potrivit informaţiei plasate pe platforma SIA RSAP (MTender), la concurs au depus ofertele trei operatori economici:
• Certsign (România) (oferta – 168 057 708,45 MDL)
• ANY BiztonsagiNyomdaNyrt (Ungaria) (oferta – 353 005 790,70 MDL)
• Garsu Pasaulis (Lituania) (oferta – 480 443 266,41)

„La momentul actual, potrivit prevederilor Legii nr. 131/2015 privind achiziţiile publice, Agenția Servicii Publice în calitate de autoritate contractantă, se află la etapa de examinare și evaluare a ofertei tehnice a companiei SA ”Certsign”, care a propus oferta cu preţul cel mai scăzut. Valabilitatea ofertelor s-a stabilit în documentația de licitație la 150 de zile (calendaristice) de la data deschiderii ofertelor. Grupul de lucru pentru achiziţii publice de bunuri, lucrări şi servicii din cadrul ASP cu participarea reprezentantului societății civile (conform prevederilor legislației în vigoare) urmează în ședințele următoare să analizeze Nota de evaluare a ofertei operatorului economic SA ”CERTSIGN”. Atenționăm că procedura de inițiere și organizare a licitației, de examinare și evaluare a ofertelor se derulează în termenii stabiliți de legislația în vigoare”, se mai arată în comunicat.

Echipa de jurnaliștii ai Cutiei Negre scriu într-o investigația că licitația de jumătate de miliard de lei pentru producerea de pașapoarte și buletine moldovenești, decisă și desfășurată în grabă de Agenția Servicii Publice, trezește mai multe îngrijorări din partea experților, opoziției, dar și a SIS. O notă informativă secretă a Serviciului de Informații și Securitate ajunsă în posesia Cutiei Negre demonstrează că licitația ASP ar fi organizată în interesul unei companii implicată în multiple scandaluri internaționale de trucare a licitațiilor, implicare în spălări de bani și acte de corupție.

Jurnaliștii notează că deși reprezintă cea mai mare achiziție din ultimii ani, făcută de ASP, procurarea de blanchete pentru buletine de identitate, pașapoarte și alte acte, în valoare de jumătate de miliard de lei, nu a fost inclusă inițial în planul de achiziții al Agenției Servicii Publice pentru anul 2021. La început de an, Agenția planifica să cheltuiască în 2021 doar 107 milioane de lei. În planul de procurări se regăsesc până și felicitări hand-made pentru diferite sărbători, dar nu și licitația care va consuma de 5 ori mai mulți bani decât toate achizițiile planificate pentru acest an de ASP.

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Licitația ASP de jumătate de miliard de lei! Ofertele prezentate la tender și riscurile identificate de SIS

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram