/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Serviciului de Securitate al Ucrainei confirmă că Nicolae Ceaus se află în custodia sa: „În prezent, primește îngrijiri medicale”

missing
01 august 2021, ora 10:38

Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) confirmă că fostul judecător, Nicolae Ceaus, dispărut în condiții suspecte de la Chișinău, la începutul lunii aprilie, se află în custodia sa. Reprezentanții instituției spun că, în prezent, acesta primește îngrijiri medicale. 

Într-un comunicat de presă, SBU precizează că o persoană a sunat pe 30 iulie la linia directă a Serviciului și a spus că un om, care s-a prezentat drept Nicolae Ceaus, a venit la unul dintre consiliile sătești din regiunea Vinița și a cerut să fie chemați ofițerii SBU.

„Ulterior, anchetatorii au primit de la Nicolae Ceaus informații că a fost răpit, încarcerat și supus unor acte ilegale. În urma acestor declarații, au fost luate măsuri pentru a fi oferită siguranță ex-judecătorului. În prezent, el primește îngrijiri medicale. Soția acestuia a fost informată separat despre acest lucru, iar anchetatorii SBU sunt în contact permanent cu rudele”, se arată într-un comunicat al SBU.

Serviciul de Securitate neagă că l-a răpit pe Nicolae Ceaus și amintește că în mai 2021 a inițiat o anchetă cu privire la acest caz, la bază având prevederile Constituției, potrivit cărora viața umană este cea mai mare valoare.

Menționăm că Nicolae Ceaus a fost găsit într-un sat din regiunea Vinița îmbrăcat doar în chiloți, potrivit portalului strana.ua. Jurnaliștii ucraineni au publicat și o poză cu Nicolae Ceaus, făcută cel mai probabil în sediul unui inspectorat de poliție, din regiune.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a spus că nu a fost informată de către autoritățile ucrainene despre găsirea fostului judecător Nicolae Ceaus, într-un sat din regiunea Vinița. PCCOCS a anunțat că se va adresa Kievului cu o cerere de comisie rogatorie. 

Amintim că Nicolae Ceaus ar fi fost răpit din centrul Chișinăului la începutul lunii aprilie. Pe acest caz, oamenii legii au pornit o anchetă și chiar au reținut două persoane care ar fi implicate în dispariția fostului magistrat din Ucraina. Cazul a fost investigat și de o comisie specială parlamentară.

Fostul judecător ucrainean a apărut de atunci în mai multe filmulețe video în care a spus că este bine, dar nu a oferit detalii legate de circumstanțele dispariției sale și nici oamenii din spate.

Nicolae Ceaus a fugit în anul 2016 de justiția de la Kiev după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și s-a ascuns în Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram