Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de foamete, lege marțială, mobilizare și întâlnire la New York

Bătrânii noștri

/VIDEO/ „Bătrânii noștri” nu sunt singuri. TV8 împreună cu partenerii campaniei au împărțit darurile pentru alți patru eroi

08 mai 2021, ora 21:57
Distribuie:

În Săptămâna Luminată, TV8, împreună cu partenerii campaniei „Bătrânii Noștri”, a împărțit speranță și bucurie pentru alți patru eroi din reportajele realizate de jurnalista Natalia Ghețu. Când casele lor s-au umplut cu daruri, oferite atât de agenți economici, cât și de oamenii de rând, bătrânii sau emoționat până la lacrimi. Cu greu le venea să creadă că atât de multă lume le-a întins o mână de ajutor, demonstrându-le că și ei contează pentru cineva. 

Era ora 9 dimineață când am ajuns la căminul unde își duce traiul Teodor Timofei. Fostul profesor, rămas al nimănui după moartea celor doi copii, ne-a povestit că, după difuzarea reportajului la TV8, viața lui a prins culoare. Zeci de oameni din țară și de peste hotare l-au telefonat și i-au trimis daruri.

„Italia, Germania, Spania, Norvegia mi-au sunat și chiar mi-au transmis cadouri.”

Iar unii telespectatori chiar i-au bătut la ușă.

„Au venit și cu familiile și i-am primit pe toți. Pe unii pe un scăunel. Le-am zis mai mult nu am. V-ați bucurat e oaspeți. Tare m-am bucurat. Din toată inima. Oameni străini pe care eu niciodată nu i-am văzut și vin să-ți aducă un ou roșu. Iar o fetiță a venit și m-a îmbrățișat. Pe mine 4 ani nu m-a îmbrățișat nimeni.”

Bucuria a crescut și mai mult când ne-a văzut și pe noi plini cu de toate. Produse alimentare, articole de igienă, un televizor, dar și dulapul la care visa atât de mult, pentru că nu avea unde să-și țină costumele de pe vremea când era profesor. Și asta că datorită generozității de care au dat dovadă telespectatorii TV8 și unii agenți economici.

Mijloacele financiare au fost colectate de asociația obștească „Laolaltă”, datorită căreia am reușit să evităm strângeri neautorizate de bani. I-a făcut un cadou-surpriză și Direcția Educație din sectorul Râșcani al Capitalei.

„Un dar, un frigider și produse care credem că va fi bine venit DVS: mulțumim că v-ați dedicat o viață învățământului.”

După ce ne-am asigurat că pe fața fostului profesor se preling doar lacrimi de bucurie, au luat calea spre satul Verejeni, din raionul Telenești. Însă, ne-a întâmpinat doar sora eroinei campaniei.

De la ea am aflat că Elena Popa, care se necăjea la pat din cauza șoldului fracturat, a revenit în spital, după difuzarea reportajului. Femeia ne-a spus că multă lume i-a sărit în ajutor, după ce istoria surorii ei a fost arătată la TV8. Unii au făcut drum lung ca să le aducă daruri.

„A venit un om din raionul Orhei și a făcut un mare cadou, bucurie. Sora nu l-a văzut.”

Am trecut și pe la spital raional Telenești. Din cauza pandemiei, nu ni s-a permis să intrăm, dar medicii ne-au asigurat că bătrâna se simte mult mai bine și că în curând va reveni acasă. Împreună cu voluntarii asociației Laolaltă am ajuns și la Soroca, la Raisa Aculinchina, fostă învățătoare de clase primare, care în urma unui incident și-a pierdut vederea.

Chiar dacă nu a putut să vadă cadourile, faptul că oamenii s-au mobilizat pentru a-i face bătrânețile mai ușoare, a emoționat-o. S-a bucurat ca un copil când i-am spus că printre daruri se află și un aparat de radio nou-nouț. Și frigiderul, care este o donație a unei doamne din Germania care a fost profund impresionată de istoria ei.

Ultimul popas l-am făcut la casa Olgăi Cojuhari, cea care timp de 40 de ani și-a dedicat zilele și sănătatea pentru a cultiva frumosul în sufletele elevilor ei.

„Bună ziua. V-am promis că o să revenim și am revenit. Avem daruri pentru DVS”. „Asta mie? Am să pun pensia la colțun și am să fac daruri și eu. Doamne ce bine să ai prieteni”.

Și ea s-a ales cu un frigider nou.

„Frigider! Să-l umplu cu producte.”

Dar ceea ce a emoționat-o cel mai mult a fost dulapul și cărțile. Și le dorea enorm de mult, după ce un incendiu i le-a mistuit, lăsând-o mai săracă.

„Știți această carte era deficitară.” „Mi-ați spus că vă doriți si un dulap și iată dulapul pentru cărți.”

Când să pornim spre casă, fosta profesoară a avut și pentru noi un dar. Un buchet de lalele, cules din curtea casei. Deși majoritatea oamenilor care au donat pentru bătrânii campaniei vor rămâne necunoscuți pentru ei, eroii campaniei nu le vor uita niciodată că le-au întins o mână de ajutor, luminându-le sărbătorile și bătrânețile.

„Cele mai calde urări și o viață plină de bucurii.”

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram