/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Distracții, muncă grea și disciplină. Cum decurge în ultima lună de vacanță pentru copiii din satul Prepelița

05 august 2021, ora 21:29

Distracții și lectură la bibliotecă ori muncă grea și disciplină! Așa e ultima lună de vacanță a copiilor din satul Prepelița, raionul Sîngerei. Dat fiind că, până la începutul noului an școlar, a rămas mai puțin de o lună, unii învață de zor literele, pentru a putea citi, atunci când vor veni în sălile de clasă. În schimb, alții se gândesc că îi așteaptă munca grea la vie. La rechizitele necesare pentru școală încă nu s-au gândit. Mai au suficient timp, spun ei.

Pentru frații Dumitru și Iulian din satul Prepelița, din raionul Sîngerei, vacanța este frumoasă, pentru că se distrează, la bunici, au timp să se plimbe cu bicicleta și, uneori, să mai citească. I-am surprins în timp ce lecturau, în biblioteca din incinta Casei de Cultură din centrul satului Prepelița.

Din când în când, mai răsfoiesc câte o carte, se joacă prin curtea casei și le place să privească desene animate la televizor, că așa e în vacanță spune mătușa celor doi copii.

Șefa acestei biblioteci ne-a spus că cei mici preferă să vină aici mai mult spre seară. 

Pe aceeași uliță, câteva case mai la deal, am ajuns la casa unor școlari, care gospodăreau prin curte. Aceștia ne-au spus că au puțin timp de bibliotecă. Acești cinci frați, îngrijesc zilnic de opt vaci. Știu să le mulgă, să taie lemne și să-și ajute tatăl la toate treburile casnice. 

Cele mai dificile munci le fac frații mai mari, Maxim și Dumitru, iar cei mai mici au grijă de spălatul veselei și de curățenie prin casă. 

Dumitru, fratele mai mare, este cel care îi verifică pe frații mai mici, dacă și-au făcut munca bine, așa cum le-a cerut tatăl lor, iar în timpul liber, îi place mult să deseneze. În această vacanță a sperat să meargă cu familia la mare, însă din cauza pandemiei nu a fost posibil, ne-a spus el. 

Iar cel mai greu îi este tatălui lor, care îi crește de unul singur. Nu se plânge, însă, ci o spune cu mândrie. Bărbatul spune că disciplina și respectul între frați sunt prioritare în casa lor, iar prin muncă, copiii săi vor ajunge să prețuiască viața și tot ce au. 

De câteva ori în zi, ei merg la câmp să ducă apă la vacile pe care le lasă la pășuni dimineața, iar seara au grijă să le mulgă și să-și ajute tatăl la prepararea lactatelor pe care le vând apoi la Chișinău pentru un venit.

Bărbatul ne-a mai spus a fost plecat la muncă în Rusia, iar în Moldova s-a întors împreună cu cei cinci băieți, în casa părinților săi, unde muncește din greu pentru ca să le ofere un viitor și speră el că, într-o zi, vor reuși să aibă și propria lor casă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram