/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Până când vor crește prețurile la carburanți? Prognoza BNM

missing
06 august 2021, ora 16:38

Prețuirile la combustibili vor crete până la mijlocul anului viitor, după care ar putea să se stabilizeze. Despre aceasta a anunțat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, în carul prezentării raportului asupra inflației.

Astfel, ritmul anual al prețurilor la combustibili va înregistra nivelul înalt în primele două trimestre consecutive ale orizontului de prognoză și începând cu anul 2022, se va diminua considerabil pentru restul perioadei de prognoză.

„Prețurile la combustibili continuă să exercite presiuni pe indicele prețurilor de consum. Bazându-ne pe un consens de prognoză a experților de pe piața internațională de combustibil, vedem o creștere până la mijlocul anului viitor, după care, sperăm să se stabilizeze prețurile la combustibil”, a spus Octavian Armașu.

BNM a atenționat că anul viitor ar putea spori prețurile reglementate, din motiv că se acumulează presiuni și devieri în sectorul energetic, care urmează să fie materializate în majorări de tarife.

„Observăm că în runda nouă de prognoză avem prețuri mai mari la combustibili, prețuri la gazul natural precum și o creștere a cotațiilor la produsele alimentare. Avem presiuni pro -inflaționiste externe, care sunt și mai mari decât în luna precedentă de prognoze”, a declarat guvernatorul BNM.

Guvernatorul BNM a precizat că inflația de bază va avea o tendință ascendentă până în prima jumătate a anului viitor, ulterior, se va normaliza, doar din motiv că în prognoză nu au fost indicate șocurile suplimentare: „Nu știm ce decizii vor fi luate mai departe, atât de regulatorii independenți, cât și în baza politicii fiscale”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram