/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ Pentru prima dată în istoria parlamentară a R. Moldova! 40 la sută din actuala componență o reprezintă femeile

missing
08 august 2021, ora 08:05

Pentru prima dată în istoria parlamentară a Republicii Moldova, 40 la sută din actuala componență o reprezintă femeile. Astfel, cele mai multe deputate sunt din partea partidului Acțiune și Solidaritate, care este și fracțiunea cea mai numeroasă din legislativ. În timp ce PAS are 25 de parlamentare, în fracțiunea comuniștilor și socialiștilor se regăsesc 13 femei. Lista este completată de alte două deputate de la Partidul Șor. Unele deputate, care sunt de mai multă vreme în această funcție, susțin că s-au simțit discriminate la locul de muncă, pe când alte au declarat că nu s-au confruntat cu probleme de acest ordin. 

Așadar, cele mai multe vin din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, fiind vorba de 25 de deputate. Printre aceste este și Olesea Stamate, care și în trecut a deținut o funcție publică importantă, fiind ministru al Justiției în Guvernul Sandu. 

Colega ei de fracțiune, jurnalista Natalia Davidovici consideră că prezența unui număr mare de deputate va aduce mai multă calitate actul legislativ.

Totuși, unele femei parlamentare din partea PAS au optat pentru funcția de ministru. Astfel că, fotoliile lor din Parlament urmează să fie luate de alți candidați care urmează pe lista depusă la alegeri. Fracțiunea comuniștilor și socialiștilor are 13 femei deputat. Adela Răilean, care a deținut și în trecut această funcție, susține că nu s-a simțit niciodată discriminată de deputații bărbați.

În schimb, Marina Tauber, de la Partidul Șor, a declarat că au fost situații când, în calitate ei de deputată, s-a simțit marginalizată pentru munca ei ca politiciană. 

Pentru a îmbunătăți lucrurile, deputata spune că se gândește să modifice legislația.

De partea cealaltă, bărbații deputați susțin că nu fac nicio diferență de gen.

Pentru comparație, în primul legislativ al Republicii Moldova, care și-a început lucrările în anul 1990, din cei 278 de deputați doar 13 erau femei. Și dacă în actualul Parlament, 40 la sută o reprezintă deputatele, atunci în Guvern ponderea acestora este mai redusă. Din cei 17 membri care fac parte din actualul cabinet de miniștri, doar cinci sunt femei. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram