/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

CEC a stabilit cuantumul lunar al subvențiilor care vor fi acordate partidelor politice din bugetul de stat

09 august 2021, ora 14:42

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit cuantumul lunar al subvențiilor de la bugetul de stat pentru perioada august – decembrie 2021 destinate partidelor politice. Într-un comunicat de presă, CEC informează că potrivit prevederilor legale, cuantumul subvențiilor se distribuie în felul următor:

– 30% – partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare;
– 7,5% – partidelor politice proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;
– 5% – partidelor politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare.

Astfel, prin hotărârea CEC, a fost stabilit cuantumul subvenției lunare, după cum urmează:

– pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 constituie 0,5828916 lei;
– pentru fiecare femeie aleasă efectiv în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 constituie 5 336,0156500 lei;
– pentru fiecare tânăr ales efectiv în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 constituie 8 893,3593750 lei.

Subvențiile alocate de la bugetul de stat vor fi virate, lunar, în conturile bancare deschise în acest scop de către partidele politice.

La 11 iulie 2021 în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Cetățenii au ales între 23 de concurenți electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. Prezența la vot a fost de 52,30%, pragul de validare de 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale fiind depășit, iar alegerile pot fi considerate valabile.

Conform rezultatelor finale, trei formațiuni politice au trecut pragul electoral și au intrat în noul Parlament al Republicii Moldova: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul “Șor” (PPȘ). PAS a obținut majoritate parlamentară cu 52,8% din voturi – cel mai mare scor înregistrat de un concurent electoral în istoria alegerilor parlamentare din Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram