/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Cine este magistratul Eugeniu Beșelea, cel care s-a abțint de la examinarea dosarului în care este vizat deputatul Ulanov

missing
09 august 2021, ora 15:14

Eugeniu Beșelea este magistratul care a depus o cerere de abținere de la examinarea cauzei penale pentru escrocherie și spălare de bani în care este vizat deputatul Partidului Șor Denis Ulanov.

Beșelea este magistrat la judecătoria Chișinău din 15 martie 2017, atunci acesta a fost numit în funcție pe un termen de cinci ani printr-un decret al Președintelui Dodon.

Acesta a fost vizat într-o anchetă jurnalistică publicată în 2018 de portalul investigații.md, atunci jurnaliștii notau că „familia lui Eugeniu Beșelea, magistrat la Judecătoria Chișinău din martie 2017, și-a completat bugetul cu 5.000 de euro din donații la cumetria copilului. Tot în 2017 judecătorul și soția sa, care este asistent judiciar la Curtea Supremă de Justiție, au dobândit un apartament de 47 de metri pătrați, cu valoarea cadastrală de 262.227 de lei. Donația a venit din partea mamei judecătorului. În 2008, soția lui Eugeniu Beșelea a primit un teren de șapte ari și o casă bătrânească, în suburbia Chișinăului, la Grătiești. În 2016, terenul a fost împărțit în două numere cadastrale, iar în prezent, terenul și construcția sunt scoase în vânzare.

De asemenea, acesta a luat o ddecizie prin care a fost achitat fostul magistrat Ghenadie Bîrnaz, pe motiv că fapta acestuia nu întrunește elementele infracțiunii. Ghenadie Bîrnaz este unul dintre magistrații care a fost cercetat în dosarul „Laundromat”.

Potrivit declarației de avere și interese, anul trecut Beșelea a avut un salariu de 198 527 lei, alte peste șapte mii de lei le-a obținut din activitate didactică la Institutul Național al Justiției. Totodată, magistratul indică venituri de peste 21 mii de euro din vânzarea unei mașini și a unui teren pentru construcții.

Familia Beșelea mai deținde cinci terenuri agricole, un apartament de 72 metri pătrați, dobândit în 2019, contra sumei de 44 268 mii de euro, și o mașină de model Nissan Note.

Magistratul a contracarat anul trecut și două credite bancare, în sumă de 340 mii de lei, ambele cu o dobândă de 7,5.

Potrivit magistrat.md, în trecut acesta a mai ocupat funcția de asistent judiciar al Grefei CSJ (2013) și procuror în procuratura raionului Ungheni (2010).

/DOC/ Completul de judecată s-a abținut de la examinarea cauzei. A avut loc prima ședință de judecată în dosarul în care este vizat deputatul Ulanov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram