/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Aprobat! Patru ministere au fost separate. Urmează redistribuirea alocațiilor aprobate prin legea bugetului

missing
12 august 2021, ora 15:19

În cadrul ședinței de astăzi a Executivului a fost aprobată hotărârea care prevede separarea și crearea a patru ministere noi. Este vorba despre Ministerul Economiei, Ministerul Culturii, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Mediului.

Astfel, Ministerul Economiei și Infrastructurii în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale se reorganizează prin separare și creare a Ministerului Economiei.

Ministerul Economiei va prelua de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale domeniul economie, domeniul infrastructura calității și supravegherea pieței și domeniul tehnologia informației, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate.

Denumirea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării se modifică în Ministerul Educației și Cercetării și se reorganizează prin dezmembrare și creare a Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii va prelua de la Ministerul Educației și Cercetării domeniul cultură și patrimoniu național, iar de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – domeniul turism, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate. 

Denumirea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se modifică în Ministerul Sănătății și se reorganizează prin dezmembrare și creare a Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va prelua de la Ministerul Sănătății domeniul muncă, domeniul protecție socială și domeniul demografie, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate.

Denumirea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului se modifică în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și se reorganizează prin dezmembrare (separare) și creare a Ministerului Mediului.

Ministerul Mediului va prelua de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare domeniul protecția mediului și schimbări climaterice și domeniul resurse naturale, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va prelua de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare domeniul dezvoltare regională și domeniul planificare spațială, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate.

Personalul ministerelor nou-create, ca rezultat al procesului de reorganizare, urmează să-și continue activitatea în cadrul ministerelor reorganizate până la aprobarea structurii, efectivului-limită și a statului de personal ale acestora.

Modificarea și/sau încetarea raporturilor de serviciu/muncă ale personalului ministerelor supuse reorganizării se efectuează după avizarea și înregistrarea de către Cancelaria de Stat a statului de personal al acestora.

Transferul și disponibilizarea personalului din ministere ca urmare a reorganizării se va efectua în conformitate cu Legea nr.158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public și cu legislația muncii.

În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri:

1) ministerele reorganizate vor prezenta Guvernului spre aprobare, în modul stabilit, modificările corespunzătoare la regulamentele lor de organizare și funcționare, structura și efectivul-limită ale acestora, listele autorităților administrative subordonate și instituțiilor publice în care exercită funcția de fondator;

2) ministerele reorganizate vor prezenta Ministerului Finanțelor propuneri de redistribuire către ministerele nou-create a alocațiilor bugetare aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2021 nr.258/2020;

3) ministerele nou-create vor prezenta Guvernului spre aprobare, în modul stabilit, regulamentele lor de organizare și funcționare, elaborate în conformitate cu Structura-tip a Regulamentului privind organizarea și funcționarea ministerului, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.595/2017, structura și efectivul-limită ale acestora, listele autorităților administrative subordonate și instituțiilor publice în care exercită funcția de fondator.

Ministerele reorganizate și ministerele nou-create:

1) în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului care aprobă structura și efectivul-limită ale ministerului, vor aproba și vor prezenta spre avizare Cancelariei de Stat statele de personal;

2) în termenele stabilite de legislație, vor asigura înregistrarea schemelor de încadrare la Ministerul Finanțelor;

3) în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, vor prezenta Cancelariei de Stat propuneri de ajustare a actelor normative ale Parlamentului și, respectiv, ale Guvernului în contextul restructurării administrației publice centrale de specialitate;

4) vor solicita Agenției Servicii Publice efectuarea înregistrărilor și a modificărilor necesare în registrele de stat în conformitate cu legislația.

Ministerul Finanțelor va prezenta Guvernului proiectul hotărârii Guvernului privind redistribuirea între ministere a alocațiilor aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2021.

Până la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului se autorizează conducătorii ministerelor reorganizate, să gestioneze alocațiile aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2021 nr.258/2020 pentru ministerele reorganizate, inclusiv în raport cu activitățile conexe domeniilor ce au fost preluate de ministerele nou-create.

Până la aprobarea regulamentelor de organizare și funcționare a ministerelor nou-create, miniștrii acestor ministere vor gestiona subdiviziunile conexe domeniilor preluate de la ministerele reorganizate conform prevederilor prezentei hotărâri.

Cancelaria de Stat:

1) în termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, în baza propunerilor înaintate de către ministere va prezenta Guvernului spre examinare proiectele actelor normative respective;

2) în termen de 5 zile de la data recepționării, va aviza și va înregistra statele de personal ale ministerelor. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram