/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Răpirea ex-judecătorului ucrainean Chaus. Primul dosar, trimis în judecată de PCCOCS. Învinuit este un fost militar

missing
13 august 2021, ora 10:20

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală și a trimis în instanța de judecată dosarul de învinuire a unui cetățean moldovean, care a contribuit la răpirea fostului judecător ucrainean, Mykola Chaus, în aprilie 2021.

Potrivit unui comunicat al PG, inculpatul are vârsta de 30 de ani și a făcut serviciul militar în forțele speciale naționale. Acesta muncea în Ucraina în calitate de agent de pază al unui local, atunci când în februarie curent a fost racolat de grupul de persoane, care au participat ulterior la activitățile infracționale. Conform sarcinilor, după ce a revenit în Moldova, bărbatul a cules mai multe informații despre domiciliul, modul de viață și itinerarele zilnice ale membrilor familiei fostului judecător ucrainean Chaus, care le-a transmis comanditarilor. Ulterior, tot la instigarea organizatorilor, a identificat mai multe imobile pe care le-a închiriat, a achiziționat trei mijloace de transport pe care le-a pus la dispoziția autorilor crimei.

Persoanele cu care a conlucrat și le-a pus la dispoziție bunurile menționate sunt din afara țării și au folosit mijloacele de transport inclusiv pentru a avea posibilitate să comită infracțiunea de răpire în privința a două persoane concomitent (fostul judecător și agentul său de pază) și cu scopul de a pune în dificultate procesul ulterior de investigații.

Anterior, inculpatul a fost reținut și plasat în arest preventiv, începând din luna mai 2021. Recent, acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii PCCOCS, astfel încât acum, odată cu diminuarea riscurilor invocate anterior, continuă să fie cercetat penal în arest la domiciliu, sub supravegherea poliției, cu aplicarea unui șir de măsuri restrictive.

Prezenta cauză a fost disjunsă din dosarul de bază, ce-i vizează pe restul figuranților, cu privire la care investigațiile sunt în continuă desfășurare.

Este de menționat că, în acest dosar penal, procurorii au adresat autorităților din Ucraina mai multe cereri de comise rogatorie, corespunzător etapelor de avansare a investigațiilor coroborate cu informațiile expuse publicului larg. Până la moment, însă, procurorii din Ucraina nu au venit cu o reacție oficială.

Potrivit legii penale a Republicii Moldova, răpirea a două sau mai multe persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 la 10 ani.

Precizăm că, Nicolae Ceaus a fost găsit într-un sat din regiunea Vinița îmbrăcat doar în chiloți, potrivit portalului strana.ua. Jurnaliștii ucraineni au publicat și o poză cu Nicolae Ceaus, făcută cel mai probabil în sediul unui inspectorat de poliție, din regiune. Pe 4 august, Curtea Supremă Anticorupție din Ucraina a decis plasarea fostul judecător ucrainean Mykola Chaus, suspectat de luare de mită, în arest la domiciliu.

Avocatul ex-judecătorului ucrainean, Rostislav Kravets, nu a putut spune unde Ceaus va fi plasat în arest la domiciliu, precizând că acesta se află sub protecția Serviciului de Securitate ucrainean (SBU). Avocatul a mai precizat că abia astăzi, 5 august, urmează să discute problema recursului la hotărârea judecătorească.

Amintim că Nicolae Ceaus ar fi fost răpit din centrul Chișinăului la începutul lunii aprilie. Pe acest caz, oamenii legii au pornit o anchetă și chiar au reținut două persoane care ar fi implicate în dispariția fostului magistrat din Ucraina. Cazul a fost investigat și de o comisie specială parlamentară.

Fostul judecător ucrainean a apărut de atunci în mai multe filmulețe video în care a spus că este bine, dar nu a oferit detalii legate de circumstanțele dispariției sale și nici oamenii din spate.

Nicolae Ceaus a fugit în anul 2016 de justiția de la Kiev după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și s-a ascuns în Republica Moldova.

*Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței de judecată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram