/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Piața totală a transferurilor în fotbal s-a ridicat la peste 48 de miliarde de dolari între 2011 și 2020

missing
30 august 2021, ora 20:15

Piaţa totală a transferurilor în fotbal s-a ridicat la 48,5 miliarde de dolari (41,1 miliarde de euro) între 2011 şi 2020, potrivit unui raport al FIFA. Importanța sporită a agenților sportivi nu a fost trecută cu vederea, iar comisioanele acestora au crescut simțitor, transmite AGERPRES.

Potrivit datelor analizate pentru perioada 2011-2020, graţie sistemului pus la punct de FIFA, TMS (Transfer Matching System), lansat în octombrie 2010, piața transferurilor de jucători a cunoscut o creştere constantă până în 2019. Pandemia de COVID-19 a afectat și această sferă, iar creșterile financiare au fost încetinite.

De la 2,85 miliarde de dolari în primul an de monitorizare prin TMS (2011), suma a urcat până la 7,35 miliarde de dolari în 2019, înaintea unui recul de 23% în 2020 din cauza pandemiei.

De asemenea, acest raport permite şi identificarea creşterii explozive a comisioanelor primite de agenţii de jucători. Dacă suma totală virată intermediarilor s-a ridicat la 131,1 milioane de dolari în 2011, ea a fost de 640,5 milioane de dolari în 2019, o creştere „spectaculoasă”, potrivit FIFA.

Cele 30 de cluburi care au cheltuit cel mai mult sunt toate din Europa. Dintre ele, douăsprezece sunt din Anglia, câte cinci din Spania şi Italia, trei din Germania, câte două din Franţa şi Portugalia, unul din Rusia. Aceste 30 de cluburi au cheltuit împreună 47% din suma totală plătită pe transferuri în această perioadă.

Clubul care a cheltuit cel mai mult în acest deceniu este Manchester City, urmat de Chelsea şi FC Barcelona. Paris Saint-Germain este pe locul patru.

Cluburile care au primit cei mai mulţi bani pentru transferuri sunt din Portugalia: Benfica şi Sporting Lisabona. Pe lista cluburilor care au obţinut cei mai mulţi bani din vânzarea de jucători, AS Monaco este prima grupare din Franţa, aflată pe locul opt.

TMS este un registru informatic al tuturor transferurilor de jucători profesionişti pentru 200 de federaţii din lume. Sunt înregistrate toate tipurile de transferuri, inclusiv cele din fotbalul feminin, de amatori şi de juniori.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram