Accesul în restaurante, cafenele sau hoteluri ar putea fi interzis în cazul în care vizitatorii nu vor prezenta un act privind imunizarea, prezența anticorpilor sau un test negativ la COVID-19. Astfel de măsuri au fost propuse de către Ministerul Economiei. 

Astfel, angajații care activează în sectorul HORECA și comerț vor trebui să prezinte cel puțin un document confirmativ anti COVID 19, care să confirme vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore.

De asemenea, administratorul unității de alimentație publică va decide privind declararea localului ”COVID free” vizitatorii urmează sa prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor, un test negativ la COVID-19, în caz contrat localurile vor activa la o capacitate redusă.

Măsurile respective vizează:

unitățile de alimentație publică cu sală de servire;
evenimentele private organizate în unități de alimentație publică;
angajații implicați în prestarea serviciilor comerciale, vânzătorii și personalul care activează în suprafețele comerciale;
unitățile de comerț ambulant amplasate în aer liber;
unitățile comerciale de comerț cu amănuntul sau cu ridicata care dispun de suprafață comercială închisă și zonele de agrement.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a convocat o ședință cu reprezentanții mediului de afaceri, în mod particular unitățile de comerț și alimentare publică. În debutul evenimentului, au fost prezentați indicatorii de evoluție și gradul de infectare a populației cu COVID-19, rata de contagiozitate reprezentând o tendință negativă sub aspect de prognozări.

În acest context, ministrul a menționat că noile măsuri pe care le propune Ministerul Economiei au scopul de a evita un posibil lockdown, obiectivul cheie, urmărit, fiind evitarea aglomerării clienților agenților economici care prestează servicii publicului larg.

Ministrul Gaibu a menționat că rata înaltă de vaccinare a unor categorii profesionale deja a demonstrat un impact pozitiv, fiind înregistrat un grad redus de îmbolnăvire cu consecințe grave. Pentru angajații antrenați în relații cu publicul trebuie să fie asigurată o rată maximă de vaccinare pentru desfășurarea procesului de muncă în condiții de maximă siguranță, fiind menționat, totodată, despre importanța respectării măsurilor de protecție împotriva COVID-19.

Sergiu Gaibu a venit cu unele recomandări privind extinderea programului de activitate a agenților economici, unde este posibil dacă aceasta ar duce la fluidizarea clienților și ar duce la evitarea aglomerațiilor în spațiile închise. Ministrul a propus introducerea posibilității de distribuire și comercializare a mijloacelor de protecție la intrarea în piețe și centre comerciale.

Ministrul Gaibu a îndemnat reprezentanții mediului de afaceri să dea dovadă de responsabilitate în procesul de organizare și desfășurarea a activităților în cadrul entităților pe care aceștia le conduc și să informeze corect personalul din subordine despre importanța imunizării împotriva Covid-19.

La rândul său, reprezentanții mediului de afaceri au venit cu unele propuneri pentru autorități, cele mai relevante fiind identificarea unei persoane de contact din cadrul CNESP care să răspundă în termeni proximi referitor la sesizările și neclaritățile agenților economici privind măsurile instituite, evaluarea posibilității de susținere a mediului de afaceri în cazul aplicării unor măsuri restrictive cu impact major asupra agenților economici. Totodată, reprezentanții mediului de afaceri au salutat eforturile autorităților și faptul că nu se dorește sistarea și reducerea programului de activitate antreprenorială.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!