/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Fără intonarea imnului și sub supravegherea miliției locale. Cum este marcat 1 septembrie în școlile din stânga Nistrului

missing
01 septembrie 2021, ora 12:37

Un nou an școlar, dar cu probleme vechi pentru școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Timp de 30 de ani, cele opt instituții de învățământ se confruntă cu numeroase presiuni și intimidări din partea administrației de facto de la Tiraspol. 

Și sărbătoarea de astăzi nu a fost o excepție, potrivit asociației Promo-LEX. Printre provocările cu care se confruntă instituțiile de învățământ se numără:

  • Lipsa sediilor proprii, iar sediile curente sunt neadaptate procesului educațional;
  • Citațiile și riscul de înrolarea în așa-numita armată a rmn;
  • Provocări privind asigurarea libertății de circulație a persoanelor și bunurilor.

Totodată, în gimnaziile Roghi și Corjova sunt supuse și altor impedimente, precum:

  • Careurile solemne sunt supravegheate de miliția locală. În anul 2020-2021 nu au fost observate astfel de incidente, din motiv că nu au fost organizate careuri;
  • Interzicerea intonării imnului Republicii Moldova și arborării drapelului de stat.

Iar elevii Liceului Teoretic ”Ștefan cel Mare” din orașul Grigoriopol sunt nevoiți să parcurgă zilnic zeci de km pentru a ajunge la școală, cea mai lungă distanță fiind de 54 de km.

În acest context, Asociația Promo-LEX reiterează importanța executării măsurilor individuale și a celor generale care reies din cele 3 hotărâri CtEDO – Catan și alții; Bobeico și alții; Iovcev și alții, cu privire la încălcarea dreptului la educație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram