/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României, Ivan Patzaichin a decedat la vârsta de 71 de ani

missing
05 septembrie 2021, ora 11:59

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României, a decedat la vârsta de 71 de ani. Legendarul canoist a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, cucerind patru medalii de aur și trei de argint. În plus, Ivan Patzaichin are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale, dintre care opt de aur. Alături de nume precum Ilie Năstase, Nadia Comăneci sau Gheorghe Hagi, Patzaichin a fost unul dintre sportivii care au dus România pe cele mai înalte culmi, scrie digisport.ro.

Patzaichin a intrat în istoria sportului mondial drept ”Campionul cu pagaia ruptă”. La Jocurile Olimpice din 1972, românului i s-a rupt pagaia imediat după startul în cursa de canoe simplu 1.000 m. Ivan Patzaichin a uimit pe toată lumea, vâslind cu ciotul rămas și terminând cursa în aplauzele tuturor celor prezenți. După ce a fost inițial descalificat, a fost primit în recalificări, și doar că a ajuns în finală, ci a cucerit și aurul olimpic, în urma unei curse pe care a dominat-o cu autoritate.

Caoistul, născut la Mila 23, pe malurile Dunării, la 26 noiembrie 1949, a fost legitimat timp de 18 ani la clubul Sportiv Dinamo.

În 1984 s-a retras din activitate şi a devenit antrenor la Clubul Sportiv Dinamo.1986 a fost promovat ca antrenor la lotul naţional, pentru ca din 1995 să fie numit antrenor coordonator al lotului naţional olimpic. A reuşit să câştige peste 100 de medalii ca antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, calitate în care a fost prezent la Olimpiadele din 1992 – Barcelona, 1996 – Atlanta, 2000 – Sydney, 2004 – Atena, 2008 – Beijing. A fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Kaiac-Canoe şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român (ales în 1990), informează Agerpres.

În septembrie 2009, Ivan Patzaichin a anunţat că a renunţat la funcţia de la lotul naţional de kaiac-canoe.

În anul 1968 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1982 pe cel de Maestru Internațional al Sportului, iar în 1991 pe cel de Antrenor Emerit.

În 1990, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO) Juan Antonio Samaranch i-a conferit Ordinul Olimpic de argint.

În 2000 a primit Ordinul Național “Serviciul Credincios” în gradul de ofițer , iar în 2008 a primit Ordinul “Meritul Sportiv” clasa I .

În 2010 a fost distins cu Decorația Regală “Nihil Sine Deo”.

În 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, Ivan Patzaichin a avut cea mai mare performanță ca antrenor, când Florin Popescu și Mitică Pricop, elevii săi, au devenit campioni olimpici la C2-1.000 m.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram