/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Prețurile la carburanți sunt în continuă creștere! Pentru a patra zi consecutiv, stațile PECO au afișat cifre mai mari la panou

missing
08 septembrie 2021, ora 18:34

Prețurile la carburanți sunt în continuă creștere. Pentru a patra zi consecutiv, stațile PECO au afișat cifre mai mari la panou. Și asta nu este tot. Agenția Națională Pentru Reglementare în Energetică a stabilit, astăzi, noi prețuri plafon, ceea ce înseamnă că mâine ar putea urma noi majorări. Într-un comunicat de presă, ANRE precizează că scumpirile ar fi influențate de cotațiile la bursele internaționale de petrol, iar acestea, la rândul lor, sunt provocate de uragana IDA din Statele Unite.

Astăzi, stațiile PECO au afișat noi prețuri la panou, după ce ieri, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi prețuri plafon. Astfel, cel mai popular tip de benzină costă 20 de lei și 52 de bani pentru un litru, iar motorina se vinde cu 16 lei și 63 de bani litrul. Noile tarife i-a revoltat pe unii șoferi.

„La suta de kilometri s-a scumpit cu 40 de lei. Asta e mult.”

„- Cu 20 și ceva de bani.

– Asta e mult sau puțin?

– Credeți-mă pentru noi e tare mult. Prețurile s-au ridicat peste tot, în Europa și la noi.”

„Mă strădui să merg cât mai puțin cu automobilul și nu am resimțit scumpirea deocamdată. Aceste scumpiri sunt generate de o lege și un cadru legal imperfect, care trebuie schimbat. Dar și din cauza unor înțelegeri de cartel.”

Mai grav este că benzina și motorina s-ar putea scumpi și mâine, întrucât ANRE a stabilit, astăzi, noi prețuri-plafon. Așadar, un litru de benzină ar putea să coste 20 de lei și 61 de bani, cu 9 bani mai mult decât astăzi, în timp ce litrul de motorină va costa cu trei bani mai mult. Astfel, astăzi este a patra zi consecutiv când tarifele la panou se scumpesc. Se întâmplă după ce ANRE a început calcularea prețurilor – plafon, iar de atunci, prețurile la benzină și motorină s-au majorat cu aproximativ 50 de bani. Acest bărbat, care este pensionar, ne-a povestit că circulă zilnic cu mașina personală. O face pentru că, spune el, transportul public este supraaglomerat și îi este frică să nu se îmbolnăvească cu Covid-19. În fiecare zi își duce soția la muncă, iar seara – o ia acasă.

„- Soția o duc la serviciu, eu paralel mă duc la sport.

– Cât de des vă alimentați mașina?

– Eu calculez 800 de lei, 200 de lei pe săptămână. Acum mă duc la piață. Îmi place tare mult să meșteresc și mă duc după niște piese.”

Într-un comunicat de presă publicat aseară, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a motivat că scumpirile ar fi influențate de cotațiile la bursele internaționale de petrol, iar acestea, la rândul lor, sunt provocate de uragana IDA din Statele Unite și întârzierile suportate la repunerea în funcțiune a procesului de producere a carburanților în Golful Mexic. De cealaltă parte, expertul economic Veaceslav Ioniță are o altă părere și afirmă că legea care privește produsele petroliere nu funcționează așa cum ar trebui, dar și că ANRE gestionează prost piața petrolieră.

„Cumva au reușit să prindă în capcană deputații, să îi convingă să voteze o lege care le-a dat acum lor mână libera și acum noi să avem o reglementare calitativă. Când prețurile cresc brusc, comercianții nu ridică prețurile atât de mult. Când prețurile scad brusc, comercianții nu le scad foarte brusc. ”

Tarifele plafon sunt stabilite de ANRE în baza unei metodologii de calcul și aplicare a prețurilor, care a intrat în vigoare pe data de întâi iulie, după ce mai multe prevederi din legea produselor petroliere au suferit modificări. Mai exact, în document a fost indicat că agenția stabilește tariful maxim, iar agenții economici nu au voie să depăsească suma indicată.

„ANRE-ul, pur simplu, nu controlează această această piață. El este în capcana sau în interesul câtorva companii importatoare. Dacă să vă uitați atent, toate regulile făcute de ANRE sunt în favoarea unor monopoliști. În defavoarea companiilor mici și în defavoarea cetățeanului.”

Într-un mesaj, purtătoarea de cuvânt a agenției ne-a scris că…

„A devenit deja o tradiție ca cel puțin unul din cei 2 “experți” pe piața produselor petroliere să vină cu acuzații la adresa ANRE. (…) Suntem siguri că ei de fapt conștientizează situația reală și văd tendințele internaționale, dar deja nu mai au cum să-şi contrazică propriile lozinci debitate până acum.”

La stabilirea prețului-plafon, ANRE ține cont de mai mulți factori, inclusiv valoarea medie a cotațiilor la bursele internaționale, rata medie de schimb valutar raportat la dolar, dar și marja comercială adăugată la vânzarea cu amănuntul a produselor petroliere. Toate acestea se iau în calcul pentru ultimele 14 zile. În formulă se regăsesc și cota accizelor sau taxa pe valoare adăugată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram