Companiile angajate de stat pentru întreținerea, reparația drumurilor și construcțiilor inginerești ar putea fi penalizate în cazul în care nu își îndeplinesc obligațiunile sau nu le onorează în termenii prevăzuți de contract. Despre aceasta a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul ședinței Consiliului Fondului Rutier. 

Anunțul a fost făcut după audierea raportul privind implementarea Programului de repartizare a mijloacelor Fondului rutier pentru șapte luni ale anului curent.

Potrivit directorului interimar al Întreprinderii de Stat „Administrația de Stat a Drumurilor”, Sergiu Bejan, în anul 2021, pentru întreținerea și reparația drumurilor publice naționale şi construcțiilor inginerești au fost alocate peste un miliard și jumătate de lei.

Însă, până pe 1 august, au fost valorificate doar puțin peste 500 de milioane de lei, ceea ce constituie în jur de 32 % din suma alocată. În aceste condiții, premierul a cerut responsabililor să asigure maximă eficiență, pornind de la implementarea standardelor europene în domeniu.

Tot în cadrul ședinței Consiliului Fondului Rutier s-a decis majorarea sumei alocațiilor pentru întreținerea drumurilor pe timp de iarnă cu 50 403 mii lei.

Menționăm că circa 40 de tronsoane de drumuri naționale au învelișul deteriorat de peste 65 %, pe drumurile locale lipsesc peste 2 800 de indicatoare rutiere. Zece poduri, amplasate pe drumuri naționale, 14 – pe drumuri locale, nu corespund cerințelor normelor de securitate.

În 95 % din adiacentul instituțiilor preșcolare și școlare lipsesc marcajele și indicatoarele rutiere pentru copii.

Rețeaua de drumuri publice naționale care se află în gestiunea Î.S. ,,Administrația de Stat a Drumurilor” constituie 5 902 km. Executarea lucrărilor de întreținere a drumurilor publice naționale se efectuează de către 11 întreprinderi specializate S.A. ,,Drumuri”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!