/FOTO/ 20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie. Mesajul președintelui SUA, Joe Biden

11 septembrie 2021, ora 10:18

Astăzi se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie. Atentatele care au schimbat lumea s-au soldat cu aproape 3.000 de morți și au determinat Statele Unite ale Americii să se angajeze într-un lung război în Afganistan pentru a-i alunga de la putere pe talibani care, la acel moment, găzduiau și îi protejau pe autorii atacurilor. 20 de ani mai târziu, Războiul din Afganistan, cel mai lung război al SUA, s-a încheiat cu retragerea trupelor americane și cu revenirea la putere a fundamentaliștilor, scrie Digi24.ro

Dimineața zilei de 11 septembrie a început ca oricare alta, însă lucrurile aveau să se schimbe foarte repede. La aeroporturi din Washington D. C., Boston și Newark se îmbarcau 19 teroriști, membri ai organizației Al-Qaida.

În ceea ce a rămas în istorie drept cel mai grav atac terorist din istoria SUA, atacatorii au prăbușit avioanele în turnurile World Trade Center și Pentagon, în timp ce un al treilea atac plănuit, la clădirea Capitoliului, a eșuat după ce pasagerii au reușit să-i oprească pe teroriști.

Primul avion (American Airlines 11) a lovit turnul de nord al World Trade Center la ora 8:46, între etajele 93 și 99.

La mai puțin de 20 de minute, la 9:03, al doilea avion (United Airlines 175) a lovit turnul de sud, între etajele 77 și 85.

Al treilea avion a lovit zidul vestic al Pentagonului la ora 9:37, iar al patrulea s-a prăbușit în câmp după ce pasagerii au reușit să preia controlul situației la bordul aeronavei după o luptă cu teroriștii.

Deși turnul de nord a fost cel lovit primul, celălalt turn s-a prăbușit primul, la ora 9:58, urmat și de turnul de nord care a căzut doar o jumătate de oră mai târziu, la 10:28.

„Îi onorăm pe toți cei care și-au riscat și care și-au dat viețile în minutele, orele, luni și orele de după atacuri”, a spus președintele Biden într-un clip video publicat astăzi, când se împlinesc 20 de ani d ela acele evenimente.

Sâmbătă urmează să aibă loc evenimente de comemorare a tragediei care a schimbat America, dar și lumea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram