/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

VIDEO/ Restricțiile anti COVID lovesc în industria evenimentelor. Cel puțin patru concerte, care urmau să aibă loc în aer liber, au fost anulate

missing
11 septembrie 2021, ora 12:43

Noile restricții anunțate joi de către autorități lovesc direct în industria evenimentelor. Administratorii teatrelor se tem că vor rămâne cu sălile goale. Și asta pentru că, unii spectatori care și-au rezervat din timp bilete la spectacole au returnat rezervările din cauza că nu sunt vaccinați. Și organizatorii de evenimente au fost luați prin surprindere, astfel că cel puțin patru concerte care urmau să se desfășoare în aer liber au fost anulate. Între timp, agenții economici caută soluții pentru a nu pune pe pauză viața culturală.

Pe actorii de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” i-am găsit în timp ce se pregăteau de repetiții la un spectacol care va fi prezentat în premieră săptămâna viitoare. Pe scenă roiau muncitorii care pregăteau decorațiunile.

În sala de spectacol l-am găsit și pe directorul adjunct al instituției care ne-a spus că noile restricții i-au cam speriat pe spectatori, iar o parte dintre ei și-au anulat rezervările. Chiar și așa, Ghenadie Gîlcă ne-a spus că teatrul se va conforma deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

„Am rezervat două bilete pentru prieteni de-ai mei la un spectacol care la sigur va avea succes. Aseară mi-au trimis un mesaj cu regretul că nu vor putea să vină pentru că, încă nu au reușit să se vaccineze. Asta probabil se va întâmpla și în multe alte cazuri.”

Ghenadie Gîlcă ne-a mai spus că toți membrii trupei sunt vaccinați împotriva Covid-19. Între timp, pe site-ul instituției au fost publicate anunțuri în care, spectatorii sunt informați că doar cei care prezintă un certificat de vaccinare, un test negativ la Covid-19 sau care confirmă prezența anticorpilor vor fi primiți în sala de spectacole. Oamenii vor fi verificați la intrare, iar cei care nu corespund acestor cerințe vor rămâne afară.

„În momentul în care se vor cumpăra biletele online, va apărea automat o ferestruică în care potențialii spectatori vor fi atenționați că au intrat în vigoare noile restricții și lumea va trebui să țină cont. ”

Noile restricții i-au luat prin surprindere și pe organizatorii de concerte. Cel puțin patru concerte care urmau să se desfășoare în aer liber au fost anulate din această cauză. Organizatorii ne-au spus că între timp caută soluții pentru a nu pune pe pauză toate evenimentele culturale. Una din ele ar fi testarea rapidă a spectatorilor atunci când se prezintă la concert, iar pentru aceasta, compania își asumă o parte din cheltuieli.

Între timp, chișinăuienii au păreri împărțite în legătură cu noile măsuri anti-Covid. Chiar dacă le este frică să nu se îmbolnăvească, unii oameni spun că nu se vaccinează din motive de sănătate, dar nici nu au suficienți bani pentru a-și face testul anti COVID.

„E mult pentru Moldova noastră, pentru cetățenii noștri care lucrează cu câțiva lei. Plus și biletul pentru spectacol nu costă doi lei.”

„Este o măsura care demult trebuia implimentată. Cy atât mai mult că eu sunt lucrător medical și privesc lucrurile astea destul de binevenite. Lumea trebuie să se vaccineze. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru toată lumea.”

„- Lumea trebuie să se vaccineze, mai ales cum suntem noi în vârstă.
– Dumneavoastră v-ați vaccinat?
– Da, am ambele doze. Oricum port mască, este pentru sănătatea noastră.”

Noile măsuri pentru prevenirea răspândirii infecției au fost adoptate ieri de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, după ce în ultima perioadă, numărul de cazuri a crescut alarmant. Acestea vor intra în vigoare începând de mâine, iar de astăzi este valabilă starea de urgență în sănăătate publică. Potrivit deciziei autorităților, persoanele de la 18 ani vor avea acces la evenimentele în aer liber, festivaluri, în sălile de spectacole, concerte, precum și în cluburile de noapte doar cu certificatul de vaccinare, rezultatul negativ a testului anticovid nu mai vechi de 72 de ore sau certificatul care confirmă că persoana are anticorpi făcut nu mai târziu de 48 de ore.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram