Afganistan: Primul avion internațional de pasageri, după preluarea puterii de către talibani, a aterizat la Kabul

13 septembrie 2021, ora 14:01

Primul avion internațional de pasageri după preluarea puterii de către talibani a aterizat luni, 13 septembrie pe aeroportul din Capitala Afganistanului, Kabul. Este vorba despre o cursă a companiei aeriene pakistaneze PIA.

Avionul companiei PIA, care a aterizat în jurul orei locale 10:30 (06:00 GMT), a avut la bord doar câteva persoane.

„Nu este aproape nimeni la bordul avionului, în jur de 10 persoane (…), poate mai mulţi membri ai echipajului decât pasageri’’, a spus un jurnalist AFP aflat în acest zbor cu plecare de la Islamabad, scrie Agerpres, citat de Digi24.

Duminică, un purtător de cuvânt al companiei aeriene PIE confirmase acest prim zbor către Kabul, precizând totuşi că încă se lucrează pentru reluarea zborurilor periodice. Acesta este unul dintre primele semne de normalizare economică pentru Afganistan şi principalul său aeroport internaţional, după ce la sfârșitul lunii august de mii de afgani au luat cu asalt aeroportul din Kabul pentru a părăsi ţara ca urmare a revenirii la putere a mişcării islamiste.

După preluarea puterii de către talibani peste 123.000 de persoane au fost evacuate, în mare parte afgani.

Amintim că pe 26 august organizaţia jihadistă Stat Islamic a comis un atac în apropierea aeroportului din Kabul, ucigând cel puţin 100 de oameni. Ulterior, talibanii au preluat controlul total asupra aeroportului, ajutaţi de aliaţi de-ai lor precum Qatar.

Două avioane ale companiei Qatar Airways au decolat de la Kabul, săptămâna trecută, având la bord cetăţeni străini şi afgani care nu au putut fi evacuaţi într-o primă etapă.

La 3 septembrie, compania naţională afgană Ariana Airlines a anunţat reluarea zborurilor interne.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram