Curtea de Apel Chișinău are un nou președinte interimar. Candidatura magistratului Anatolie Minciună a fost susținută de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în cadrul ședinței de astăzi. Asta, după ce membrii Consiliului a votat împotriva candidaturii judecătoarei Ana Panov. 

Anatolie Minciună este magistratul care în 2014 a decis eliminarea din cursa electorală a formațiunii politice conduse atunci de Renato Usatîi – Patria.

El a făcut parte și din completul de judecată care a examinat contestația Blocului „Renato Usatîi”, privind numărul secțiile de vot din diaspora, la alegerile parlamentare anticipate. Deși atunci s-a cerut recuzarea acestuia, judecătorii Curții de Apel Chișinău au respins cererea.

Anatolie Minciună este judecător încă din 1991. În 2008 a fost promovat la Curtea de Apel Chişinău. A obţinut funcţia datorită membrilor CSM, pentru că a fost respins de președintele Voronin, care i-a adus mai multe acuzaţii grave. Potrivit documentelor, în urma investigaţiilor s-a stabilit că cheltuielile şi proprietăţile sale nu corespund veniturilor declarate, scrie zdg.md.

În acelaşi document, preşedintele de atunci scria că Anatolie Minciună a achitat autoritatea criminală David Mereşinschi, alias „Debil”, şi membrii grupului acestuia, inculpaţi pentru comiterea unor acte de şantaj. La începutul anului 2008, la o solicitare repetată venită din partea CSM, Voronin nu s-a mai opus, iar Anatolie Minciună a ajuns la Curtea de Apel Chişinău.

În 2015, numele judecătorului Anatolie Minciuna a figurat într-un dosar de corupție.

UPDATE: Anatolie Minciună a revenit cu un apel la redacția TV8. Președintele interimar al CA Chișinău a declarat că fiecare informație care era publicată despre el și familia sa au fost verificate de Inspecția Judiciară de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, care nu a depistat abateri. De asemenea, el a mai adăugat că nu a participat la vânătoarea din Rezervația Naturală „Pădurea Domnească”, ce a avut loc în 2012, și se arată indignat de difuzarea unei asemenea informații.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!