Ministrul Justiției a venit cu un comentariu, după ce prima ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, în dosarul în care Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, a fost amânată. Sergiu Litvinenco a spus că asta nu este altceva decât un show, care s-a mai întâmplat de-a lungul timpului. 

„Am înțeles că astăzi a început tot același show cum s-a mai întâmplat de-a lungul timpului și nu este exclus ca acest lucru să se întâmple mai departe, având în vedere ce fel de sistem avem noi, unul putred, care trebuie curățit… A fost un desfrâu la Cahul, au fost mai multe amânări decât examinări. Este un dezmăț total în ceea ce au făcut judecătorii de la Cahul. Același lucru s-a întâmplat și la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), pentru că acea decizie a stârnit foarte mari semne de întrebare. Probabil, voi face și eu o sesizare la Inspecția Judiciară, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu privire la acțiunile acelor judecători care au luat acea decizie. Cu o săptămână înainte aceeași judecători au zis că nu este motiv de strămutare, iar peste alta, că deja este cazul de a fi strămutat dosarul. Este inadmisibil ca în procedură penală să existe astfel de decizii contradictorii, luate de aceleași persoane, în baza acelorași temeiuri”, a declarat Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, la Jurnal TV.

Amintim că ședința a fost amânată, după ce unul din cei trei magistrați din complet a declarat abținere de la judecarea cauzei.

Ședința, programată pentru astăzi, 13 septembrie, la ora 14:00, a fost amânată pentu o săptămână după ce judecătorul Stelian Teleucă a refuzat să examineze cauze din cauza unui presupus conflict de interese.

„Mi-am dat seama că Banca de Economii este recunoscută în calitate de parte civilă și sunt incompatibil pentru examinarea acestei cauze deoarece dețin acțiuni în această bancă. Acest fapt l-am declarat în fiecare an în decalarația de avere și interese persoanle. Ținând cont că a fost prejudiciat un agent economic unde am interes personal, consider că nu am dreptul să particip la examinara acestei cauze”, a declarat judecătorul Stelian Teleucă.

Așa cum s-a întâmplat și la alte ședințe, care au avut loc în ultimii ani la Curtea de Apel Cahul, deputatul fugar Ilan Șor nu a fost prezent la ședința de judecată.

Avocații susțin că Ilan Șor ar avea mai multe lucruri de spus pe marginea dosarului său de învinuire, însă nu se întoarce în țară pentru că nu s-ar simți în siguranță.

Totodată, expertiza financiară a dosarului în care este vizat Ilan Șor, solicitată de avocații acestuia încă de pe vremea când cauza era examinată la Curtea de Apel Cahul, așa și nu a fost nici măcar început, astfel că dosarul ar mai putea fi tergiversat. Următoarea ședință de judecată în acest dosar urmează să aibă loc în data de 21 septembrie.

Curtea Supremă de Justiție a admis în 20 august cererea avocaților lui Ilan Șor și au dispus strămutarea judecării cauzei penale în privinţa lui Şor Ilan de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Decizia a fost luată după zece tentative eșuate ale avocaților de a obține acest lucru.

În prezent, Ilan Șor este anunțat în căutare internațională, după ce a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, când democrații au pierdut guvernarea.

Dosarul lui Ilan Șor s-a aflat pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, iar de atunci au fost amânate zeci de ședințe de judecată. În 2017, ex-primarul de Orhei, a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, fiind învinuit că ar fi obținut bani de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spălat ulterior, prin firme off-shor.

De atunci, acesta a făcut nenumărate declarații și s-a dat cu părerea în legătură cu probleme de ordin social și politic, însă toate acestea – în format virtual. În luna martie, dosarul lui Ilan Șor i-a fost repartizat lui Tudor Berdilă, tot el și raportor în completul de judecători care examinează cauza penală, după ce a fost aprobată demisia judecătoarei Nina Veleva.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!