Deputatul PAS, Radu Marian critică decizia fostului Guvern de a reduce vârsta de pensionare, din anul 2022. Acesta o consideră populistă și nu exclude faptul că s-ar putea adresa la Curtea Constituțională. 

„Acea lege este pur populistă, ea duce la micșorarea drastică a pensiilor. Noi vrem să le majorăm, nu să le micșorăm…Și până a ajunge la micșorarea vârstei de pensionare, noi trebuie să majorăm numărul persoanelor angajate, care să poată contribui la crearea acestui fond social. Deci a lua o decizia așa cum a luat majoritatea PSRM – Șor în situația în care se află R. Moldova este o crimă la adresa pensionarilor”, a declarat Radu Marian în cadrul unei emisiuni de la TVR.

Potrivit deputatului PAS, actualul Guvern va menține actualul mecanism de pensionare, întrucât îl consideră neconstituțional pe cel aprobat în decembrie anul trecut de majoritatea de atunci PSRM — Șor. Asta deși nu a existat, până acum, nicio sesizare în acest sens la CC.

„Deci noi vom acționa ca atare ca să nu destabilizăm sistemul de pensii, vom lua deciziile în momentul oportun”, a explicat Radu Marian.

În aceste circumstanțe, socialiștii amenință cu organizarea unor proteste.

„ Avertizăm că intenția guvernării de a anula legea adoptată de PSRM privind reducerea vârstei de pensionare ar putea avea efect exploziv în societate. Noi îndemnăm regimul de la guvernare să renunțe la dorința de a majora vârsta de pensionare. În sens contrar, ne asumăm dreptul să organizăm acțiuni masive de protest în apărarea dreptului cetățenilor la o bătrânețe liniștită și asigurată, drept recompensă pentru deceniile în care aceștia au muncit și au plătit contribuțiile de asigurări sociale”, se menționează într-un comunicat de presă al PSRM.

Potrivit legii, promovate și adoptate de PSRM în decembrie 2020, vârsta de pensionare s-a redus pentru femei la 57 de ani, iar pentru bărbați – la 62 de ani. Prevederile ar urma să fie aplicate începând din 1 ianuarie, 2022.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!