/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Un deputat PAS critică decizia fostului Guvern de a reduce vârsta de pensionare și nu exclude că s-ar putea ajunge la CC. Socialiștii amenință cu proteste

14 septembrie 2021, ora 14:45

Deputatul PAS, Radu Marian critică decizia fostului Guvern de a reduce vârsta de pensionare, din anul 2022. Acesta o consideră populistă și nu exclude faptul că s-ar putea adresa la Curtea Constituțională. 

„Acea lege este pur populistă, ea duce la micșorarea drastică a pensiilor. Noi vrem să le majorăm, nu să le micșorăm…Și până a ajunge la micșorarea vârstei de pensionare, noi trebuie să majorăm numărul persoanelor angajate, care să poată contribui la crearea acestui fond social. Deci a lua o decizia așa cum a luat majoritatea PSRM – Șor în situația în care se află R. Moldova este o crimă la adresa pensionarilor”, a declarat Radu Marian în cadrul unei emisiuni de la TVR.

Potrivit deputatului PAS, actualul Guvern va menține actualul mecanism de pensionare, întrucât îl consideră neconstituțional pe cel aprobat în decembrie anul trecut de majoritatea de atunci PSRM — Șor. Asta deși nu a existat, până acum, nicio sesizare în acest sens la CC.

„Deci noi vom acționa ca atare ca să nu destabilizăm sistemul de pensii, vom lua deciziile în momentul oportun”, a explicat Radu Marian.

În aceste circumstanțe, socialiștii amenință cu organizarea unor proteste.

„ Avertizăm că intenția guvernării de a anula legea adoptată de PSRM privind reducerea vârstei de pensionare ar putea avea efect exploziv în societate. Noi îndemnăm regimul de la guvernare să renunțe la dorința de a majora vârsta de pensionare. În sens contrar, ne asumăm dreptul să organizăm acțiuni masive de protest în apărarea dreptului cetățenilor la o bătrânețe liniștită și asigurată, drept recompensă pentru deceniile în care aceștia au muncit și au plătit contribuțiile de asigurări sociale”, se menționează într-un comunicat de presă al PSRM.

Potrivit legii, promovate și adoptate de PSRM în decembrie 2020, vârsta de pensionare s-a redus pentru femei la 57 de ani, iar pentru bărbați – la 62 de ani. Prevederile ar urma să fie aplicate începând din 1 ianuarie, 2022.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram