Carburanții s-au scumpit pentru a zecea oară la rând. Potrivit noilor prețuri plafon, publicate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, un litru de benzină poate fi vândut cu cel mult 20 de lei și 92 de bani. Pe când un litru de motorină costă 16 lei și 74 de bani. Pentru că prețurile sunt în continuă creștere, șefii agenției au fost chemați la Parlament și audiați la ședința Comisiei economie, buget și finanțe. Aceștia au declarat că scumpirile sunt cauzate de evoluțiile pe piața internațională.

Deputații s-au arătat deranjați de activitatea ANRE în domeniul reglementării tarifelor la carburanți, de când a fost introdusă noua metodologie de stabilire a prețurilor plafon. De partea cealaltă, conducerea agenției, care a participat la audieri, a declarat că produsele petroliere se scumpesc din cauza situației de pe piața internațională. Iar atunci când acestea se vor stabiliza și vor începe să scadă, și șoferii de la noi vor simți pozitiv acest lucru.

Carpov a mai precizat că sunt cazuri când companiile peco admit cheltuieli ce pot fi evitate și care sunt incluse în formarea tarifelor. În context, șeful de la ANRE a declarat că agenția a redus marja comercială, anume pentru a spori eficiența companiilor.

Deputatul socialist, Petru Burduja, a criticat instituția și a acuzat-o de ineficiență.

Conform noilor prevederi legale, votate în luna august, ANRE stabilește zilnic prețurile plafon la carburanții de bază. În ultimele două săptămâni, prețul benzinei a crescut cu 85 de bani litrul, iar al motorinei – cu aproape 50 de bani. Mâine, benzina va costa cel mult 20 de lei și 92 de bani litrul, iar motorina – 16 lei și 74 de bani, ceea ce înseamnă că s-au scumpit din nou.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!