/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Scumpirea gazului pare a fi inevitabilă. Compania „MoldovaGaz” va cere majorarea tarifelor cu circa 35 la sută

missing
16 septembrie 2021, ora 22:05

Compania „MoldovaGaz”, în care Guvernul deține o treime din acțiuni, intenționează să ceară o majorare a tarifelor cu circa 35 la sută. Acest lucru rezultă dintr-un răspuns oferit de către întreprindere pentru TV8. Furnizorul va înainta această propunere după ce Agentia Națională de Reglementare în Energetică va elabora metodologia nouă de calculare a cheltuielilor de bază. Între timp, Guvernul este cu ochii pe negocierile dintre MoldovaGaz și Gazprom, privind agrearea unui nou contract de furnizare a gazelor pentru Republica Moldova. În cazul în care tarifele vor crește, autoritățile susțin că vor veni cu un mecanism de susținere a persoanelor cu venituri mici. Discuțiile au loc după ce, în ultima perioadă, pe piața externă prețurile gazelor naturale cresc pe zi ce trece și ar putea ajunge la niveluri record în această iarnă.

„Aveți dreptate, MoldovaGaz a anunțat despre această posibilă …”.

În timp ce majorarea tarifelor rămâne, deocamdată, o necunoscută, Guvernul pregătește un mecanism de susținere a persoanelor cu venituri modeste, pentru a face față eventualelor scumpiri.

Negocierile dintre MoldovaGaz și Gazprom sunt la etapa finală, ne-au declarat reprezentanții companiei MoldovaGaz, care speră că, în timpul apropiat, contractul existent cu „Gazprom” va fi prelungit.

„Negocierile decurg într-o atmosferă constructivă și implicarea reprezentanților executivului în calitate de acționar al „Moldovagaz” în acest proces va fi binevenită. Imediat după ce va fi publicată de către ANRE Metodologia nouă de calculare a cheltuielilor de bază, SA „Moldovagaz” va înainta regulatorului un demers în privința ajustării tarifului mediu pentru consumatorii finali în proporție de cca 35%”.

Se spune în răspunsul oferit de către MoldovaGaz pentru TV8. Reprezentanții companiei au mai precizat că, în cazul contractului cu „Gazprom”, сonjunctura pieței europene de tip spot se aplică doar pentru perioada caldă a anului, când cuantumul consumului reprezintă 15% din volumul anual. Însă pentru perioadă rece și sezonul de încălzire prețul de achiziție trimestrial este corelat cu costul coșului produselor petroliere și, respectiv, nu depinde de fluctuațiile bursiere de tip spot. De asemenea, furnizorul a mai adăugat că a asigurat furnizarea neîntrerupta a gazelor naturale în Republica Moldova pe parcursul ultimilor decenii, când situația politică din țară a suferit diferite schimbări. Anterior, subiectul legat de agrearea unui nou contract cu Republica Moldova a fost discutat și la întrevederea dintre adjunctul administrației prezidențiale de la Kremlin cu președinta țării. La ieșire, Dmitrii Kozac declarase atunci că nicio parte implică în procesul de negocieri nu trebuie să facă daruri.

„Problema gazului, care există. Este nevoie de dialog, trebuie luată o decizie favorabilă pentru ambele părți. Nimeni nu trebuie să facă daruri, dar nici să nu fie limitate drepturile.”

Acum două luni, președintele consiliului de administratie de la MoldovaGaz, Vadim Ceban, a declarat la o emisiune televizată că întreprinderea pe care o conduce ar putea cere majorarea tarifului la gaz la mijlocul lunii septembrie. Şi asta pentru că preţul de achiziţie a gazelor naturale de către ţara noastră ar putea să crească în următoarele luni de la 148 la aproape 200 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Vadim Ceban a menţionat atunci că eventuala majorare a tarifelor va fi determinată de creşterea cererii de gaze naturale pe piaţa internaţională. „Dacă anul trecut cotaţiile la bursele internaţionale erau de 50-70 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, anul acesta sunt mai mari de 400 de dolari”, este comentariul lui Ceban, citat de presă. De asemenea, el a anunţat că MoldovaGaz a solicitat Gazpromului prelungirea pentru 3 ani a contractului privind livrarea gazelor naturale, care expiră în septembrie, pentru că este avantajos pentru ţara noastră. Țara noastră cumpără gaz la un preţ de 148 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram