Platforma pentru Egalitate de Gen a venit cu o declarație drept reacție la mesajele discriminatorii în adresa jurnalistelor de la TV8 și, prin extrapolare, în adresa tuturor jurnalistelor și a jurnalistelor, în general. PEG consideră că orice mesaj sexist sau denigrator reprezintă o încălcare gravă și inadmisibilă a drepturilor omului.

„Acestea lezează demnitatea umană, incită la discriminare, încurajează violența, ura și fortifică stereotipurile sociale deja existente, care alimentează segregarea și antagonismul distructiv”, se menționează în declarația celor de la Platforma pentru Egalitate de Gen.

„Or, în Republica Moldova se depun eforturi considerabile de a combate atitudinile sexiste și discriminatorii, manifestate tot mai frecvent în spațiul public și online. În acest sens, este esențială promovarea discursului non-violent, a atitudinilor respectuoase față de femei și bărbați, indiferent de apartenența lor politică, profesională, etnică etc. Mesajele sexiste utilizate în spațiul public descurajează participarea femeilor în spaţiul public. Mesajele, comentariile adresate jurnalistelor din ultima perioadă reprezintă o agresiune verbală și un abuz de sexisme”, se mai arată în mesaj.

TV8 s-a pomenit ținta mai multor atacuri după ce jurnalista Natalia Morari, care a anunțat Consiliul de Administrație despre conflictul personal de interese ce reiese din relația ei cu controversatul om de afaceri, a fost exclusă din Consiliul de Administrate al televiziunii, iar emisiunea ei a fost retrasă din grilă.

Zilele trecute, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei a sugerat în cadrul unei ediții speciale de la TV8, că în spatele atacurilor asupra TV8 ar sta politicieni și persoane din afara politicului care au figurat în investigațiile realizate de echipa „Cutia Neagră Plus”.

De altfel, jurnalista de investigații de la TV8, Mariana Rață a fost marți amenințată cu judecata de către controversatul om de afaceri, Veasceslav Platon, fugar din luna iulie. Acesta i-a trimis deja o cerere prealabilă în care îi cere să dezmintă afirmațiile făcute în cadrul editorialului de la sfârșitul ediției „Cutiei Negre” din data de 9 septembrie, atunci când Mariana Rață s-a referit investigațiile care vizează ilegalitățile, schemele și furturile comise de Plahotniuc, Șor și Platon, personaje care „ar reprezenta un mare pericol pentru stat”.

În cererea prealabilă, Veaceslav Platon afirmă că informațiile nu ar corespunde realității și l-ar defăima. „Prin aceste informații defăimătoare, se apreciază ca fiind constatată vinovăția mea în ilegalități, scheme și fururi, care au cauzat daune extraordinare R. Moldova”, se menționează în cerere.

Platon îi cere jurnalistei TV8 ca în termen de 5 zile să dezmintă afirmațiile făcute în ediția din 9 septembrie și să îi prezinte scuze publice. În caz contrar, spune Platon, va merge în instanța de judecată. Acesta cere prejudicii morale și cheltuieli de asistență juridică în mărime de 100 de mii de lei.

Jurnalista Mariana Rață se declară convinsă că atacurile din ultimele zile asupra TV8 au scopul de a o intimida pentru investigațiile realizate la „Cutia Neagră Plus”.

„Urmare a atacurilor orchestrate din ultimele zile îmi este deja clar că scopul lor este de a mă intimida pentru investigațiile pe care le-am realizat și cele pe care urmează să le realizez. Anunț pe această cale că, indiferent de tacticile și metodele pe care le aplică diferiți actori pentru a mă demoraliza, voi continua să îmi fac munca onest și corect. Legat de cererea de judecată a controversatului Veaceslav Platon, îl așteptăm să revină în Republica Moldova și să participe la ședințele de judecată”, a menționat jurnalista TV8, Mariana Rață.

Întâmplător sau nu, unul dintre canalurile de youtube ale tv8 a fost blocat. Este vorba de Știrile TV8, pe care postul nostru de televiziune transmitea live și publica reportajele pe care le realizează colegii de la redacția de știri tv. După ce am constatat acest lucru, am anunțat poliția, iar astăzi, la sediul TV8 și-a făcut apariția o echipă de specialiști de la infracțiuni cibernetice. Deocamdată, oamenii legii au inițiat o anchetă pentru a stabili în ce condiții a fost blocat canalul și cine este responsabil de această acțiune.

Situația din jurul postului de televiziune TV8 a provocat și îngrijorarea ONG-urilor de media, care au transmis un mesaj de solidaritate pentru toți jurnaliștii care își fac onest meseria și au spus că în prezent, are loc o campanie de denigrare a echipei TV8.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!